NieuwsTrump

Wanneer kan Trump weer op campagnepad zonder anderen te besmetten?

Hoe moet het verder met de beroemdste coronapatiënt van dit moment? Oftewel: kan Donald Trump zijn campagne weer vervolgen? Het hangt af van zijn ziektebeeld: heeft hij louter milde klachten of is er meer aan de hand?

Ronald Veldhuizen
Trump nadat hij zijn aanhang heeft toegesproken op het vliegveld van Duluth, Minnesota. Hierna testte hij positief op corona.  Beeld AP
Trump nadat hij zijn aanhang heeft toegesproken op het vliegveld van Duluth, Minnesota. Hierna testte hij positief op corona.Beeld AP

Het zit er even niet in. Nu de Amerikaanse president Donald Trump het coronavirus draagt, verblijft hij noodgedwongen in het militaire Walter Reed-ziekenhuis. Zolang Trump nog andere mensen kan besmetten, mag hij volgens de isolatierichtlijn van de Amerikaanse Centers for Disease Control (CDC) niet in aanraking komen met andere mensen, zelfs als het virusverloop meevalt. Dat betekent hoogstwaarschijnlijk geen campagnetour of live debatten. Met nog maar een kleine maand tot de verkiezingen is de vraag: hoe lang duurt het voor Trump zijn campagne kan hervatten?

Als het aan Trump ligt, is het antwoord wellicht: direct. Afgelopen zondag stapte Trump in een auto voor een ‘verrassingsbezoek’ aan zijn aanhangers die zich buiten het ziekenhuis hadden verzameld om hun steun te betuigen. Maar met de autorit kon hij mogelijk de twee inzittende veiligheidsagenten besmetten, waarschuwde onder meer kritische arts James P. Philips van het Walter Reed-ziekenhuis. Vorige week vrijdag bleek Trumps campagnemanager Bill Stepien al besmet met het coronavirus, aldus Politico.

Volgens de CDC-richtlijn moet Trump minstens tien dagen na aanvang van zijn klachten in isolatie blijven én 24 uur klachtenvrij zijn voordat hij weer in contact zou mogen komen met andere mensen. Die periode geldt voor een mild ziekteverloop.

Trump kreeg donderdag 1 oktober een lichte hoest, een verstopte neus en voelde zich vermoeid, schrijft de New York Times in een overzicht. Dat betekent dat hij op zijn vroegst op 12 oktober weer op pad kan, drie weken voor de verkiezingen. Campagneleider Bill Stepien kan dan nog niet mee; het lijkt erop dat hij en ander campagnepersoneel later besmet raakten en dus nog enkele dagen langer in isolatie blijven.

Besmettelijke virusdeeltjes

Als Trumps ziekteverloop mild blijkt – iets dat nu moeilijk te achterhalen valt – is de kans klein dat Trump na die tien dagen nog besmettelijke virusdeeltjes verspreidt. Britse onderzoekers die elke dag snot en slijm afnamen van honderden besmette mensen, zagen dat na elf dagen vrijwel niemand nog virusdeeltjes droeg die in staat bleken om laboratoriumcellen te infecteren, schrijven ze in het blad Eurosurveillance.

Maar misschien is Trump langer besmettelijk. Als zijn klachten langer dan tien dagen aanhouden of als hij ernstiger ziek wordt, dan is het mogelijk dat hij tot wel twintig dagen na zijn symptomenaanvang infectieuze virusdeeltjes uitademt, blijkt uit Rotterdams onderzoek onder ziekenhuispatiënten.

Of Trump in die categorie valt is nu niet duidelijk. Geheel mild is zijn ziekteverloop in elk geval niet: de New York Times meldt dat Trumps zuurstofniveau tot tweemaal toe is gekelderd, iets dat bij ernstigere covid-19 hoort. Ook ontvangt hij de medicatie die daarbij hoort, zoals dexamethason en remdesivir, maar dat kan ook een preventieve stap zijn om erger te voorkomen.

Verder lezen:

Twijfels na corona: hoelang blijf je besmettelijk?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden