Wanneer kan Rutte met pensioen?

Wanneer kan Rutte met pensioen, vraagt Peter de Waard zich af. Beeld anp
Wanneer kan Rutte met pensioen, vraagt Peter de Waard zich af.Beeld anp
Peter de Waard

Wie nu 25 is en net een eerste baantje heeft, gaat in 2060 'trekken van Rutte II'. Tenminste als in de komende 45 jaar niet wordt gesleuteld aan de afspraken van Rutte II. Nederland telt dan 18,1 miljoen mensen, waarvan 3,5 miljoen achter de geraniums zitten.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) presenteerde vorige week de prognose dat mensen in 2060 met 71,5 jaar met pensioen gaan. In principe hoort het CBS zich eigenlijk alleen bezig te houden met de feiten - de gerealiseerde cijfers - en moet de heikele bezigheid van speculeren over de toekomst worden overgelaten aan het Centraal Planbureau (CPB).

Maar als het om bevolkingsprognoses gaat, mag ook het CBS een keer in de glazen bol kijken. De berekeningen dienen om de toekomstige kosten van de vergrijzing in beeld te kunnen brengen. Toen onder premier Drees in 1957 de AOW werd ingevoerd, was Nederland nog een soort van planeconomie. Er werd bepaald dat iedereen met 65 jaar met pensioen zou gaan zonder dat ook maar iemand eraan dacht dat Nederlanders zo veel ouder zouden worden en zoveel minder kinderen zouden krijgen dat het systeem onbetaalbaar zou worden. Vadertje Drees was geen helderziende.

In 2014 heeft de maakbare samenleving afgedaan. Een vaste pensioenleeftijd zal er niet meer zijn. Op basis van de huidige stand van de volksgezondheid en de medische technologie hebben 65-jarigen nog gemiddeld 19,8 jaar te leven. Dat is vijf jaar langer dan bij de invoering van de AOW. De nieuwe prognose voorziet erin dat het in 2060 nog vijf jaar langer zal zijn.

En daar kan best nog een aantal jaren bijkomen als er nog nieuwe wondermiddelen in de geneeskunde worden gevonden. Nu al zijn er mensen die dromen van een eeuwig leven, hetgeen betekent dat niemand ooit met pensioen gaat.

Het kan uiteraard ook lelijk tegenvallen als een epidemie uitbreekt waartegen geen kruid is gewassen. Er zijn zelfs mensen als wetenschapper Stephen Hawking of ondernemer Elon Musk die vrezen dat kunstmatige intelligentie de mensheid om zeep kan brengen. Dat zou betekenen dat iedereen beter meteen met pensioen kan gaan.

Vooralsnog is de bedoeling dat de AOW-gerechtigde leeftijd in 2021 zal zijn verhoogd tot 67 jaar, waarna er elke 2,5 jaar drie maanden bijkomt. Dat betekent niet dat het pensioen even riant blijft.

Wie als 25-jarige vanaf 1975 elk jaar 1.000 gulden (480 euro) per jaar voor zijn pensioen opzij zou hebben gelegd, zou bij een gemiddelde rente van 6 procent nu op zijn 65ste een kapitaal van 164 duizend gulden hebben vergaard. Wie nu 46 jaar 1.000 euro per jaar spaart komt bij de huidige rente van 0,7 procent op 55 duizend euro in 2060.

Drees kon meteen na zijn premierschap van zichzelf 'gaan trekken'. Als Rutte dit ook wil, zal hij volgens zijn eigen regeling tot 2035 wanneer hij de 68,5 jarige leeftijd bereikt, premier moeten blijven.

Of Pechtold hem zo lang zal gedogen...

Reageren? p.dewaard@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden