Column

'Wanneer je fantasie op hol slaat, bedenk je de term 'Halalwoningen''

Geert Wilders maakt zich boos over 'halalwoningen' in Amsterdam. Er is geen twijfel over mogelijk dat de islam in essentie veel vrouw-onderdrukkende elementen bevat, schrijft Ferdows Kazemi. 'Maar laat dat in vredesnaam niet doorschieten in kwesties die totaal niet relevant zijn in een spectrum van gebeurtenissen die er wel toe doen.'

null Beeld Google Streetview
Beeld Google Streetview

Vroeger woonde bij ons in het dorp een gezin dat Bahaie was. Ik heb het over de tijd van voor de islamitische revolutie, want daarna kregen de Bahaies de doodstraf als ze hun geloof bekend maakten. De dorpelingen wisten heel weinig over hun geloof en gewoonten en zoals het meestal gaat bij het mysterie van het onbekende, sloegen de fantasieën van de dorpsbewoners over dat arme gezin op hol. Eén van de verhalen dat rondgebazuind werd, was dat elk kind in het gezin door een andere man verwekt moest worden. Daarom zouden Bahaies regelmatig feesten organiseren waarbij de partners geruild werden in de hoop dat er een nieuw kind verwekt werd.

Bastaards
Het gezin had drie meisjes van wie twee bij mij op school zaten, ik was toen 10 of 11 jaar oud. Ik mocht die meisjes graag en het zat me niet lekker dat ze 'bastaards' zouden zijn. Ik weet dat ik voortdurend op zoek was naar gelijkenissen tussen hen en hun vader om mezelf gerust te stellen dat die verhalen niet klopten.

Toen ik de tweet van Geert Wilders las waarin hij zich kwaad maakte over 'halalwoningen', moest ik aan dat gezin denken. Als het bij Wilders gebleven was, had ik het bij een grappig bedoelde tweet gehouden die ik stuurde over 'Tjebokflessen'. Droevig genoeg maken ook Daniel van der Ree (VVD) en Marijke Shahsavari (CDA) zich druk om de 'halalwoningen'.

Het gaat hier om 'de woningen in het complex Koningsvrouwen tussen de Willem de Zwijgerlaan en de Admiraal de Ruijterweg' in Amsterdam. De woningen in dit complex hebben bijvoorbeeld een extra waterleidingaansluiting voor 'het ritueel reinigen voor het bidden'. Ook zijn er tussen de woonkamer en de keuken schuifdeuren geplaatst om 'het mannen- en vrouwendomein te kunnen scheiden'. De woningen hebben ook een lange gang zodat 'vrouwen mannelijke bezoek niet hoeven tegen te komen'.

Onfris
Ja, moslims wassen zich, zittend op de WC, om hygiënische redenen. Ze vinden het onfris om met half schone billen na een WC-bezoek rond te lopen, wachtend op de volgende ochtend, wanneer ze gaan douchen. Ja, het is een islamitische regel, een van de regels die toevallig niets te maken heeft met terrorisme, onderdrukking en bloedvergieten. Het reinigt je juist van het bloed bij een maandstonde.

Ook de meeste geïmmigreerde Iraniërs, waaronder ikzelf, die niets meer van de islam moeten hebben, installeren een waterslangetje in de WC (bij ons thuis voorzien van klein, design-kappershanddouchekopje; tip van onze Scheveningse aannemer!) voor de reiniging. Ik vind dat veel handiger dan een tjebokfles, die je bij veel 'Indonesiërs' ziet.

De brede gangen; goed of slecht, de meeste mensen afkomstig uit islamitische landen hebben een druk sociaal leven. Soms gaan ze in groepjes van tien bij iemand op bezoek. Ik kan me voorstellen dat het een beetje te krap wordt, wanneer tien mensen tegelijk een huis binnenkomen. Ook hierin zie ik geen vrouw-onderdrukkend element.

Een zelfbewustere en onafhankelijkere vrouw dan mijn moeder, die zich door geen enkele man ooit heeft laten onderdrukken, heb ik nooit meegemaakt. Ook zij hekelt smalle gangen waarin je- zoals zij het zo mooi zegt- je adem in moet houden om binnen te komen.

Eten
Dan de keuken, die gescheiden moet zijn van de woonkamer: eten is een heel belangrijk gebeuren in de oosterse of- voor wie het liever heeft- islamitische culturen. Men brengt een groot deel van de dag door met koken. Er worden ook veel kruiden gebruikt in die keukens, waardoor het hele huis naar de geur van die kruiden kan ruiken als de keuken niet gescheiden is van de woonkamer. Elke dag je kleren in de was doen omdat je moet eten, gaat zelfs de VVD, CDA en de PVV te ver, al hebben ze niet veel op met het milieu. Overigens, ook veel Nederlanders hechten erg aan een gesloten keuken. Ja, dat weet je als je een tijdje voor projectontwikkelaars gewerkt hebt als beleidsmedewerker woningmarkt.

U ziet, zo heet als die partijen denken wordt de soep ook - alweer - niet gegeten. Er is geen twijfel over mogelijk dat de islam in essentie veel vrouw-onderdrukkende elementen bevat. Maar laat in vredesnaam dat niet doorschieten in kwesties die totaal niet relevant zijn in een spectrum van gebeurtenissen die er wel toedoen. 'Wanneer je fantasie op hol slaat, bedenk je de term 'Halalwoningen'.

Laat de binnenhuisarchitectuur van moslimhuizen en het slangetje in hun WC met rust en bedenk hoe we jonge immigrantenvrouwen, die als gevolg van hun huwelijk met een in Nederland gezeten naar Nederland komen, kunnen helpen bij het leren van Nederlands en doorstromen naar een acceptabel onderwijsniveau. Ik heb liever dat ons belastinggeld daaraan besteed wordt dan aan eindeloze vergaderingen over een brede gang, een van de woonkamer gescheiden keuken en een WC-slang.

Ferdows Kazemi is publiciste en columnist voor Volkskrant.nl.
Volg haar op Twitter: @FerdowsKazemi

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden