Wanneer grijpen de Vrienden in?

Wie moet na de tweede coup in De Kuip in twee jaar de nieuwe trainer worden van Feyenoord? En wie bepaalt dat?

De trainer is vogelvrij in de Kuip.

Daar lijkt het wel op nu de spelers voor de tweede keer binnen twee jaar een trainer hebben weggestuurd. Opvallend detail: in 2009 waren het de routiniers die zich afkeerden van Gertjan Verbeek. Mario Been werd juist weggestemd door de jeugd van Feyenoord. De Vrij, Schenkeveld, Martins Indi, Cabral; het is de revolutie van de tieners.


Maken snotapen dus de dienst uit bij Feyenoord?

Het is verleidelijk die conclusie te trekken. Mogen Vlaar en zijn rebellenclub nu ook bepalen wie de opvolger wordt van Been? Vlaar: 'Meneer Van Geel, we hebben gestemd over Ronald Koeman, helaas slechts 6 voor. Zoekt u maar een ander.'


Had Been de onvrede in zijn selectie niet eerder moeten signaleren?

Het zegt veel over de directie van Feyenoord en over Been dat niemand wist wat er werkelijk leefde in de spelersgroep. Over Been werd teveel in clichés gedacht. Kind van de club, Pietje Bell, joviaal, eeuwige liefde voor Feyenoord. Been was dus niet zo'n goede trainer als gedacht.


Een topcoach verliest niet met 10-0 van PSV. In Eindhoven werd het lot van Been al bezegeld, toen ook op het veld complete anarchie heerste. Op zijn beurt miste Been een klankbord in het veld. En zelfs zijn aanvoerder keerde zich dus tegen hem.


Wie is nu de ideale trainer voor Feyenoord?

Truus van Gaal zou het als vurige Feyenoord-supporter wel weten. Ze zei ooit gekscherend dat ze Louis het liefst op de middenstip van de Kuip ten huwelijk had willen vragen. Maar dat vond de trainer met zijn roemruchte Ajax-verleden toch te gortig. Maar een docent als Van Gaal of Adriaanse zou het jonge Feyenoord met harde hand kunnen vormen tot een topploeg.


Het beste alternatief is overigens al in 2009 weggestuurd. Gertjan Verbeek zou vorig seizoen wel de passende leermeester voor de talenten van Feyenoord zijn geweest. Feyenoord heeft geen gelukkige timing gekend bij het aanstellen van trainers. De club heeft er dan ook al zeven versleten sinds 2004: Gullit, Erwin Koeman, een weekje Beenhakker ('Adje Interim'), Van Marwijk, Verbeek, Vlemmings en Been.


Ronald Koeman is nog vrij en wil zijn trainingspak weer aantrekken. Dan is hij de enige speler die ook als trainer terugkeert bij Ajax, PSV en Feyenoord. Maar de typische resultaatcoach Koeman lijkt niet geschikt om de wederopbouw van Feyenoord te begeleiden. Wat kan de onlangs aangetreden technisch directeur Martin van Geel een nieuwe trainer bieden in de wetenschap dat Feyenoord zich in categorie 1 voor armlastige clubs niet op de transfermarkt mag begeven? Voor Feyenoord dreigt zonder versterkingen wederom een grauw seizoen.


Wie dan de beste trainer is voor Feyenoord? Een grapjas op Twitter: clown Bassie.


Heeft Feyenoord ook een nieuwe directie nodig?

De club mist een boegbeeld als oud-voorzitter Jorien van den Herik. De 'Grote Kale Leider', GKL zoals hij in Rotterdam werd genoemd, behoedde Feyenoord in de jaren '90 voor de ondergang. Van den Herik liet de club bij zijn gedwongen vertrek in 2006 met een miljoenenschuld achter. Onder die erfenis gaat algemeen directeur Gudde nog altijd gebukt.


Maar Gudde gaf in 2007 zijn fiat aan de achteraf fatale beslissing om de ploeg een impuls te geven met de aankoop van oude en veel te dure spelers.


De tweede spelersopstand tijdens het regime van Gudde illustreert wederom het gebrek aan daadkracht bij de directie. Financieel directeur Jacobs stapt al op. Het is de vraag hoelang hij nog wordt gedoogd door investeerder Pim Blokland en zijn 'Vrienden van Feyenoord', de ware bewindvoerders in de Kuip.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden