Wankelend tegen Polen, moeiteloos langs Italië

Onzekere tijden breken aan voor bondscoach Angelo Frigoni. De Nederlandse volleybalsters die bij het EK in Turkije brutaal naar een medaille lonken werden zaterdag tegen Polen (2-3) aan het wankelen gebracht, maar zetten die uitglijder één dag later recht met een overtuigende 3-0 zege op wereldkampioen Italië....

Van onze verslaggeefster Tynke Landsmeer

'Met vrouwen weet je het nooit', zo verzuchtte de coach die vreest voor de gemoedstoestand waarin hij de ploeg vandaag tegen hekkensluiter Tsjechië zal aantreffen. 'Dat zou best weer eens een vreselijk gevecht kunnen worden', zo benadrukte hij de wisselvalligheid die het team het afgelopen weekeinde kenmerkte.

Aan de basis van die worsteling stond een opmerkelijk selectiebeleid van de coach die achteraf schoorvoetend toegaf dat hij de reactie van zijn speelsters misschien had onderschat. Het verloren gewaande volleybaltalent Chaïne Staelens maakte na bijna drie jaar blessureleed tegen Polen haar rentree in een officieel toernooi maar het gebrek aan wedstrijdritme brak zowel speelster als ploeg op.

Erger dan haar eigen falen, wat alleen de coach aangerekend mocht worden, waren echter de chaotische taferelen in het veld die de omzetting teweegbracht. Aanvoerster Ingrid Visser sprak van een 'kippenhok' en moest één dag later erkennen dat er met de komst van de nieuwe speelster onbewust onzekerheid in de ploeg was geslopen. De fatale beslissing werd één dag later teruggedraaid en Frigoni meldde na de winst dan ook dat hij Staelens in het vervolg uit de wind zou houden.

Op het selectiebeleid van Frigoni werd door de speelsters achteraf nauwelijks kritiek geuit, want de mogelijkheden en ervaring van de 1.94 meter lange aanvalster indachtig moet de rentree van Staelens wel degelijk worden gezien als een aanwinst voor de ploeg. 'Maar eerlijk is eerlijk', zei Visser, 'ze is hier niet in vorm.'

Excuses voor het tegenvallende optreden van de speelster die nog maar enkele weken geleden van de medische staf te horen kreeg dat ze na drie operaties aan haar knie en een bicepsontsteking eindelijk weer in staat moest worden geacht om topsport te bedrijven waren in ruime mate aanwezig, maar Staelens wilde er niet van horen.

'Er mag van mij meer worden verwacht, anders zet de coach mij niet in de basis', zei ze na afloop.

De angst voor haar knie maande de speelster niettemin tot behoedzaamheid. De veel te scherpe set-ups van zus Kim - die zondag veel beter in de wedstrijd zat - kreeg ze niet onder controle. 'Ik merk dat ik bang ben om onder het net door te springen. Ik zal daarom eerder proberen de bal nog via wat vingers weg te tikken', aldus Staelens.

Haar vervangster, debutant Titia Sustring, mag het op het gebied van ervaring en lengte nog afleggen tegen haar van origine Belgische concurrente, maar de onbevangenheid waarmee ze de ploeg gisteren als beste aanvalster naar de overwinning sleepte maakte veel goed. In dezelfde formatie waarmee eerder dit seizoen verrassend de vierde plaats bij de Grand Prix werd bereikt werd nu Italië schijnbaar moeiteloos opzij gezet.

Werd Polen nog wankel en onzeker tegemoet getreden, van die terughoudendheid was gisteren tegen de wereldkampioen niets meer te merken. Vol lef, zelfbewust en met een nimmer aflatende werklust voltrok Nederland het vonnis over de Italiaanse speelsters. Dat hij zelf nog coach was geweest van die speelsters maakte de riante overwinning voor de Italiaanse Frigoni nog specialer dan die al was.

'Bij de Grand Prix hebben we ook twee keer van Italië gewonnen, maar nooit met zoveel overtuiging', zei Visser na afloop verrast. Tegenover de klasse van Nederland stond een collectieve offday van de Italiaanse vrouwen die met de nederlaag naar de vierde plaats in de poule zakten. Nederland bezet voorlopig de tweede plaats achter Polen en houdt daarmee nog altijd zicht op een plaats in de halve finales.

Behalve Tsjechië dat na twee duels puntloos onderaan staat hebben eigenlijk alle ploegen nog kans op die laatste vier.

Nederland prees zichzelf daarom gelukkig dat zaterdag tegen Polen een dreigende 3-0 nederlaag kon worden gerekt tot 3-2 waarmee in vergelijking met de tegenstanders het beste setgemiddelde werd bereikt. Dat zou in de eindafrekening op donderdag wel eens van cruciaal belang kunnen zijn, zo rekende aanvoerster Visser alvast voor.

Op wonderbaarlijke wijze overleefde de ploeg zaterdag in de derde set drie matchpunten om zelf uiteindelijk het zevende setpunt te benutten bij een stand van 34-32. Het gaf de speelsters die daarvoor nog lijdzaam op een 2-0 achterstand waren gezet vertrouwen om ook de vierde set naar zich toe te trekken, maar de wisselvalligheid die de bondscoach zo vreest sloop in de vijfde set weer in het spel. Die werd dan ook met ruime cijfers (5-15) verloren.

Tegen het zwalkende Italië dreigde zondag geen moment gevaar. 'Ik had de hele wedstrijd het gevoel dat het goed ging komen', zei Visser. Frigoni bestempelde de wedstrijd als de beste van dit jaar maar besefte tegelijkertijd dat die geen beloftes inhield over eventuele medaillekansen. 'We bekijken het rustig per wedstrijd. Je weet vooraf nooit hoe het er voorstaat met deze ploeg.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden