Wankel Wyers boos op Hunter Douglas

Het in moeilijkheden verkerende woningtextielbedrijf Wyers heeft het flink aan de stok met leverancier en voormalig geldschieter Hunter Douglas. Vooral de uitspraak van R....

Van onze verslaggever

ROTTERDAM

'Ik weet niet waar Sonnenberg die wijsheid vandaan haalt', zo zei Verberg dinsdagmiddag. De leverancier van tapijt- en raambekleding, die op de Amsterdamse effectenbeurs volledig is onderuitgegaan, heeft inmiddels een advocaat geraadpleegd. Verberg overweegt juridische stappen tegen Hunter Douglas, die met zijn uitspraken Wyers nog verder in de problemen heeft gebracht.

Sonnenberg, die dinsdagochtend een toelichting gaf op de jaarresultaten van zijn bedrijf, liet weten dat hij de licentie-overeenkomst met Wyers heeft opgezegd. Ongeveer 25 procent van de raambekledingsprodukten van de Rotterdamse Luxaflex-fabrikant werd tot voor kort afgezet door de verkopers van Wyers.

Volgens Verberg heeft Hunter Douglas de klanten van zijn onderneming uit Maarsbergen aangeschreven. Het bedrijf meldt dat de klanten voortaan direct bij Hunter Douglas kunnen bestellen in plaats van de omweg via Wyers.

'Kijk, als ze dat soort dingen gaan doen en ook nog roepen dat wij in surséance zijn, hollen ze het bedrijf verder uit. Zo wordt het nog moeilijker voor ons', aldus Verberg.

Een woordvoerder van de Amsterdamse effectenbeurs vond de uitlatingen van Sonnenberg echter niet over de schreef gaan. 'Wij ondernemen geen actie naar aanleiding van datgene wat bedrijven over elkaar zeggen', zei hij. Navraag bij Hunter Douglas had de beurs geleerd dat Sonnenberg zijn wijsheid uit Het Financieele Dagblad had gehaald.

De Rotterdamse fabrikant van raambekleding en bouwmaterialen hielp het noodlijdende Wyers vorig jaar door middel van een converteerbare obligatielening van 4 miljoen gulden. Mocht Wyers failliet gaan, dan lijdt Hunter Douglas echter geen verlies op de lening, omdat hij zich verzekerd weet van het onroerend goed van Wyers. Hunter Douglas heeft de lening met hypotheken afgedekt.

Vorige week stond Wyers opnieuw op de stoep bij zijn Rotterdamse leverancier. Ditmaal voor een tweede lening. Sonneberg zal echter niet opnieuw bijspringen, zo liet hij dinsdag weten. 'In augustus hebben we een goede, oude klant geholpen. Nu ligt de situatie totaal anders.'

Wyers maakte maandag zelf bekend dat toeleveranciers weigeren te leveren omdat kredietverzekeraars de onderneming wegens een te zwakke vermogensstructuur boycotten. Het bedrijf is op zoek naar 'structurele oplossingen'.

Bij Wyers werken 200 mensen. Het bedrijf leed in de tweede helft van 1994 fors verlies, waardoor het toch al geringe eigen vermogen verder wordt uitgehold. Hoe groot het verlies over heel 1994 precies wordt, is nog niet bekend.

Op de beurs daalde de koers van het fonds maandag al 45 procent tot 12,50 gulden. Dinsdag tuimelde het aandeel 6,50 gulden verder omlaag naar 6 gulden.

Hunter Douglas zag in 1994 de winst met 43,9 procent stijgen tot 90,4 miljoen gulden. Ook het bedrijfsresultaat ging sterk omhoog tot 193,4 miljoen, een plus van 42,6 procent. De omzet brak net door de 2 miljard-grens, een groei van 12,5 procent, zo maakte de onderneming dinsdag bekend.

Het Rotterdamse concern is optimistisch over het lopende boekjaar en de 'jaren daarna'. Op alle markten is weer groei. De uitgangsposities van alle Hunter Douglas-bedrijven zijn goed. Het dividend wordt dan ook verhoogd van 1,75 naar 2 gulden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.