Wanhopige zoektocht voor gestoorde

Uiteindelijk wordt het Alkmaar, de plek waar een psychiatrische patiënt onderdak krijgt na een rechtelijke uitspraak. De psychiatrie is verplicht crisiszorg te bieden....

Vrijdagmiddag om drie uur wordt een zwaar gestoorde man met waandenkbeelden door de politie opgepakt omdat hij een groot gevaar is voor hemzelf en zijn omgeving. Hij moet naar de crisisopvang, maar er is geen plek.

De politie belt eerst met de meldkamer van de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD), die moet bepalen wat er met de man hand is. De sociaal-psychiatrisch verpleegkundige vermoedt al snel dat het om een zwaar psychotische man gaat die dringend moet worden geholpen.

De agent belt met een psychiater van de crisisdienst van een van de instellingen voor geestelijke gezondheidszorg, de zogeheten 'rijdende psychiater'. Een psychiater van instelling Buiten-Amstel snelt naar het politiebureau. Hij arriveert om vier uur.

'Hij moet echt een groot gevaar opleveren voor hemzelf of voor de omgeving, voordat men besluit tot gedwongen opname', zegt psychiater W. Mulder, werkzaam bij de crisisdienst van een Amsterdamse psychiatrische instellingen.

De psychiater ter plekke adviseert gedwongen opname en hij stelt de geneeskundige verklaring voor de burgemeester op. Alleen die kan het besluit nemen een psychiatrische patiënt zijn vrijheid te ontnemen. De politie belt eerst met de gemeentelijke piketdienst. Daar zit ambtenaar Jansen van de dienst openbare orde en veiligheid. Tegen vijven geeft de loco-burgemeester de inbewaringstelling af.

De wet bepaalt dat de patiënt binnen 24 uur moet zijn opgenomen. 'Wij hadden al de hele vrijdag het land afgebeld en we hoopten maar dat er niets ernstigs zou gebeuren', zegt psychiater H. Kramer, van de crisisdienst van GGZ-instelling Buiten-Amstel. 'Dat gebeurt wel en dus gaan we verder bellen. Vrijdag en vanaf zaterdagochtend negen uur.' Mulder: 'De crisisopvang is vol. '

In de loop van de zaterdag wordt het duidelijk: er is geen bed. Ambtenaar Jansen belt met Kramer en dreigt met een kort geding als er om half vijf geen bed is. Kramer zegt al te weten dat hij de patiënt wettelijk gezien moet opnemen, maar dat er sprake is van overmacht.

Ondertussen wordt de patiënt om de twee uur bezocht door de crisisdienst van de instelling. Psychiaters proberen de patiënt zo goed mogelijk te helpen. Maar de politie is bang dat de man zichzelf ernstig verwondt en eventueel overlijdt. En dan heeft de politie het gedaan.

Om half acht beveelt burgemeester Cohen Buiten-Amstel de patiënt op te nemen. De inspecteur van Volksgezondheid belt met Jansen en Kramer en wijst het ziekenhuis formeel aan: Buiten-Amstel, omdat de patiënt tot zijn werkgebied hoort. Maar de instelling zegt aan het bevel geen gehoor te kunnen geven. Jansen belt met Kramer: zondag om twaalf uur kort geding in het stadhuis.

Als de rechter om kwart over één aan het voorlezen van zijn uitspraak begint, meldt Alkmaar een extra plaats te hebben gecreëerd.

De psychiatrische instelling daar is overstag gegaan na drie wanhopige telefoontjes.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden