Wanhopige studenten betalen grof geld voor 'valse' scripties

Scriptieschrijvers verdienen grof geld aan wanhopige studenten. De Vereniging van Universiteiten slaat alarm over de handel in scripties tussen afgestudeerden en studenten. Op internet wemelt het van de aanbieders. Studenten die al jaren tegen het schrijven van hun scriptie aanhikken zijn bereid duizenden euro's te betalen voor een werkstuk van andermans hand. Maar ook voor minder zijn online complete afstudeerscripties te vinden. 'Ik doe niets illegaals', zegt een van de schrijvers.

© THINKSTOCK Beeld
© THINKSTOCK

Universiteiten zijn gewaarschuwd. Internet is een broedplaats voor de handel in 'valse' scripties. De zoekterm 'scriptie schrijven' levert op sites als Marktplaats een keur aan hits op. Zoals die van een schrijver uit Brabant. 'Ik kan een scriptie van begin tot eind aanleveren, (...) ideeën bedenken, een plan van aanpak schrijven, het onderzoek doen en alles uitwerken', meldt de advertentie. Ook voor haastwerk draait de schrijver zijn hand niet om.

Schrijvers, die op zoek zijn naar studenten in het nauw, kunnen terecht op de site www.scriptielatenschrijven.nl. Op basis van vergoeding kan daar worden gezocht naar gegadigden. Sommige studenten zijn bereid 1000 tot 2000 euro te betalen voor een scriptie. 'We weten dat er soms fraude wordt gepleegd, zoals plagiaat. Maar we wisten niet dat er een handel is in scripties', reageert de Vereniging van Universiteiten in het Algemeen Dagblad.

Vaststellen fraude
In de praktijk blijkt het lastig om aan te geven om hoeveel gevallen het per jaar gaat. Niet alleen is het aantal schrijvers dat actief is moeilijk vast te stellen, maar ook het aantonen van de fraude door de student. 'Het wordt een welles-nietesverhaal tussen docent en student. Om dit probleem aan te pakken, moeten we op zoek naar andere maatregelen.'

Zo bestaat er software die in staat is de schrijfstijl van teksten te vergelijken. Door zo'n analyse kan worden vastgesteld of de teksten door dezelfde auteur zijn geschreven. Maar ook de docent speelt een rol bij het vaststellen van de fraude. Die zou, volgens de Vereniging, direct moeten merken dat de schrijfstijl van een student niet overeenkomt met eerdere werkstukken.

40 tot 50 uur per scriptie
Een van de aanbieders is Simone, een gefingeerde naam. Als 'bijbaantje' schrijft zij voor gemiddeld 650 euro een hele scriptie. Zelf heeft ze een hbo- en universitair diploma op zak. 'Als het gaat om een hbo-opleiding ben ik met een scriptie rond de 40 tot 50 uur bezig', zegt de bedreven schrijfster. Het bedenken van een onderwerp is eveneens geen probleem voor haar.

De redenen voor een student om zijn/haar toevlucht te zoeken in fraude, zoals de Vereniging het noemt, zijn legio: weinig begeleiding van school, geen tijd door een fulltimebaan naast de studie of te hoge eisen. Ook een gebrek aan taalvaardigheid en financiële problemen worden als redenen genoemd.

Langstudeerboete
Zo ook studente Monique die, ook onder gefingeerde naam, opbiecht: 'Iemand vertelde mij dat je op Marktplaats scripties kunt kopen. Het leek mij de enige uitweg. Ik moet dit jaar afstuderen, anders doe ik te lang over mijn studie. De boete van 3000 euro voor langstudeerders hangt boven mijn hoofd. Het is goedkoper als ik mijn scriptie door iemand laat schrijven en afstudeer, dan dat ik langer doorga en straks de boete moet betalen.'

De Landelijke Studentenvakbond reageert geschrokken, maar kan toch begrip voor 'Moniques' standpunt opbrengen. 'Wij keuren fraude natuurlijk af, maar ik snap wel waarom Monique de schrijfster in de arm heeft genomen. Het is erg zonde dat studenten zich in het nauw gedreven voelen door de langstudeerboete en hierdoor dit soort uitwegen nemen. Het geeft goed aan hoe achterlijk het is dat er een boete op langstuderen komt en dat dit de gevolgen hiervan zijn', aldus vicevoorzitter Jelmer de Ronde.

De Vereniging van Universiteiten is minder toegeeflijk: 'Wat de motieven ook zijn om dit te doen, er zijn geen excuses voor. Het is en blijft fraude.' Studenten die betrapt worden, riskeren van de universiteit te worden gestuurd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden