Wanhopige Grieken dumpen kinderen steeds vaker
De crisis in Griekenland drijft sommige ouders zodanig tot wanhoop dat ze steeds vaker hun kinderen achterlaten. In het land, waar familiebanden erg sterk zijn, wordt het niet zorgen voor je kinderen gezien als sociaal onacceptabel. Dat schrijft de BBC.
De nieuwssite beschrijft het voorbeeld van een kleuterleidster in Athene, die een paar weken voor Kerst een briefje vond bij één van haar leerlingen: 'Ik zal vandaag Anna niet komen ophalen, omdat ik geen geld heb om voor haar te zorgen. Sorry, haar moeder.'
De jonge orthodoxe priester Antonios, die een jeugdcentrum voor armen in dezelfde stad leidt, vond in de afgelopen twee maanden al vier kinderen voor zijn deur - onder wie een baby van een paar dagen oud.
Een andere liefdadigheidsinstelling werd benaderd door een stel waarvan de ondervoede tweelingbaby's in het ziekenhuis lagen, omdat de moeder zelf ondervoed was en niet in staat om borstvoeding te geven.
Honderden gevallen
Gevallen als deze choqueren het land, juist omdat het zorgen voor je eigen kinderen zo hoog in het vaandel staat. Toch gebeurt het op steeds grotere schaal. De priester die in de hoofdstad werkt, vertelt dat hij in het laatste jaar honderden keren heeft meegemaakt dat ouders hun kind bij hem achter wilden laten.
De wanhopige ouders hadden geen geld, onderdak of voedsel voor hun kinderen. Vóór de financiële crisis in Griekenland uitbrak, waren dergelijke noodoproepen ook wel aan de orde, 'maar de kinderen worden nu simpelweg in de steek gelaten', aldus Antonios.
Een Griekse psycholoog, Stefanos Alevizos, gelooft dat de ouders van de achtergelaten kinderen zich wanhopig, verlaten en boos voelen. Ze dragen het zware juk van een cultureel stigma en veel schaamte met zich mee.
Kinderen, die de emoties van hun ouders aanvoelen en overnemen, zullen zich vooral schuldig voelen, zo gelooft de psycholoog. Ze zullen zich voelen alsof zij de schuld zijn van het probleem.