Wanhopig beroep kompels op Rome

De Italiaanse regering staat onder grote druk om vandaag tijdens overleg met vakbonden in Rome met een oplossing te komen voor de toekomst van de laatste kolenmijn van Italië. Tientallen wanhopige mijnwerkers die zich in een mijn op Sardinië hebben verschanst, dreigen 'te doen wat nodig is'.

AMSTERDAM - Tussen de tachtig en honderd mijnwerkers verblijven al sinds zondagavond op bijna 400 meter diepte, uit protest tegen de dreigende sluiting van de kolenmijn bij Nuraxi Figus in het zuidwesten van Sardinië. De kompels eisen dat het zakenkabinet van premier Mario Monti snel een besluit neemt over de mijn bij Nuraxi Figus , waar nu nog 460 mijnwerkers steenkool uit de grond halen.

Om hun eis kracht bij te zetten hebben zij ruim 350 kilo springstof en ontstekers mee de diepte in genomen, materiaal dat ze normaliter bij hun werk gebruiken. De meeste Italianen gaan er niet van uit dat de protesterende mijnwerkers zichzelf zullen opblazen.

Niettemin maken ze zich zorgen, vooral sinds een van de verschanste mijnwerkers, vakbondsvertegenwoordiger Stefano Meletti, zich woensdag voor het oog van de televisiecamera's de pols doorsneed. Geëmotioneerd schreeuwde Meletti (49), die in een ziekenhuis herstelt van zijn verwondingen: 'We zijn wanhopig. Is dit wat wij moeten doen? Ons snijden?'

De beelden hebben op veel Italianen indruk gemaakt. President Napolitano betuigde zijn solidariteit met de mijnwerkers en hun familie. 'Ik deel hun wensen en angsten en begrijp hun strijd', aldus het staatshoofd, dat zei 'er zeker van te zijn dat we tot een duurzame oplossing zullen komen'.

Arme regio

Toch lijkt die oplossing niet simpel. Italiës laatste kolenmijn wordt steeds onrendabeler en moet mogelijk, net als eerder andere mijnen op Sardinië, eind dit jaar sluiten. Ander werk vinden voor de getroffen mijnwerkers zal op Sardinië, een van de armste regio's van Italië met van oudsher een grote werkloosheid, bijzonder lastig worden.

Er ligt een voorstel om de mijn bij Nuraxi Figus met subsidies voor schone energie open te houden. Een deel van de mijn zou dan gebruikt kunnen worden voor de opslag van CO2. Voor het ombouwen zou de regering-Monti echter tussen de 200- en 250 miljoen euro moeten uittrekken.

Het lijkt onwaarschijnlijk dat de premier daartoe bereid zal zijn. Monti, die sinds november stevige bezuinigingen doorvoert om het land uit de economische crisis te halen, heeft nu al moeite het begrotingstekort te beteugelen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden