Wanhoopsprong uit vrees voor erger
Bij een drugsactie op vier adressen in de Bijlmer sprongen enkele verdachten van het balkon. Een man kwam om het leven. Vanwaar die paniek?
Woensdagochtend bevindt een van de huisschilders zich in de elektrische gondel waarmee hij zich langs de gevels van de flat kan verplaatsen. Ineens, even na tien uur, ziet hij een donkergekleurde persoon langs zich heen scheren. ‘Hij miste mij maar net’, vertelt de schilder een dag later.
De persoon, zo staat inmiddels vast, was een van drugshandel verdachte Nigeriaan. Gevallen of gesprongen van het balkon op de vijfde verdieping van Kikkenstein, een van de nog niet afgebroken massieve woonblokken in de Amsterdamse Bijlmer.
Wat de schilder dan nog niet weet, is dat op hetzelfde moment drie andere personen bij een halsbrekende vluchtpoging eveneens naar beneden storten. Een van hen komt aan de achterzijde van de flat van de negende verdieping omlaag, tot aan de begane grond een afstand van dertig meter. De man moet op slag dood zijn geweest.
Een van de vier verbleef tijdens de politie-inval niet in Kikkenstein, maar een stuk verderop op de vierde etage van een flat aan de Boris Pasternakstraat. Aan de sporen op de balkonleuning van zijn benedenbuurvrouw is te zien dat de man tijdens zijn sprong of val nog haar balkon heeft trachten te bereiken.
De schilders, vrijwel allemaal woonachtig in Volendam, reageren nuchter. ‘We zagen woensdag een groepje van zo’n tien man onder het viaduct komen aanlopen. Allemaal blank, dan weet je in deze buurt dat het politie is. Jammer dat ze ons niet even waarschuwden voor de inval. Dan hadden we geen getuigen hoeven te zijn van die gruwelijke gebeurtenis.’
Afgezien van het dodelijk slachtoffer en drie zwaargewonden werden zeven andere Nigerianen opgepakt, van wie er een ook naar het ziekenhuis moest worden afgevoerd omdat hij spontaan begon te braken als gevolg van in de haast ingeslikte bolletjes cocaïne.
De opbrengst van de acties op de vier adressen: ‘Een spectaculaire hoeveelheid cocaïne, waarschijnlijk de grootste berg die ooit in de Bijlmer is aangetroffen’, aldus een anonieme bron uit de omgeving van het justitiële onderzoek. Tevens werden versnijdingsmiddelen in beslag genomen en tienduizenden euro’s aan contanten.
De Nigeriaanse bende, zeggen insiders, was nog maar kort actief in de Bijlmer. De benedenbuurvrouw van een van de zwaargewonden meldt dat haar buurman nog geen maand geleden zijn intrek nam in de Boris Pasternakstraat. ‘Wat hij er precies uitspookte, was niet duidelijk, maar tot diep in de nacht hoorden we indringende geluiden van een zware boor, alsof hij de hele woning aan het verbouwen was.’
Aanvankelijk leidde de bizarre vluchtpogingen tot beginnend oproer in en rondom Kikkenstein. Een bewoonster: ‘Met de gsm’s werden Nigerianen naar de flat gedirigeerd, die onmiddellijk de aanwezige politie van racisme beschuldigden.’ Tot diep in de nacht scandeerden enige tientallen mannen voor het nabij gelegen politiebureau: ‘Kill the police.’
Een andere bewoner: ‘Wel vaker springen illegalen of van drugshandel verdachte mensen naar beneden. Dat gebeurt hier al tientallen jaren, al was het woensdag wel erg spectaculair.’
Het op dezelfde dag ingestelde onderzoek van de rijksrecherche weerhoudt de politie van een uitleg waarom zo’n gigantisch complex met bijna 400 appartementen en snel wisselende bewoners zo lastig is te observeren. Voor een noodzakelijke ‘heterdaad’, zo wordt gezegd, zijn invallen noodzakelijk, met het risico dat verdachten proberen te vluchten.
Een terugkerende vraag, ook bij de bewoners: waarom willen sommige mensen, zelfs op de hoog gelegen balkons, hoe dan ook uit handen van de politie blijven?
De lezingen zijn verdeeld, maar volgens een bewoonster, al 20 jaar in Kikkenstein en gehuwd met een Nigeriaan, geldt in de keiharde Nigeriaanse onderwereld een ongeschreven regel: don’t get caught by police. Wie toch wordt gepakt en hier zijn voor Nigeriaanse begrippen milde straf uitzit, wordt als hij vrijkomt alsnog geliquideerd.’