Wanhoopspoging: bedrijf uit Breda probeert eigen schip uit werf in Bilbao te 'ontvoeren'

Een maritiem bedrijf uit Breda heeft deze week een vermetele wanhoopspoging gedaan een grote financiële strop te vermijden. Het bedrijf Tideway stuurde een stel werknemers naar het Spaanse Bilbao om daar in het holst van de nacht een van zijn eigen schepen te enteren en ermee weg te varen. De scheepswerf die het bagger- en bekabelingsschip Living Stone afbouwt, dreigt failliet te gaan en Tideway wilde het kostbare schip veiligstellen.

Het baggerschip Living Stone werd in september 2016 te water gelaten op de Spaanse scheepswerf.Beeld DEME

De bewakers van de Baskische scheepswerf La Naval ontdekten in de nacht van woensdag op donderdag dat zeker zes man het Nederlandse schip probeerden te enteren. De 'ontvoeringspoging' was zeer gecoördineerd. Twee Belgische sleepboten lagen net buiten de werf klaar om de Living Stone weg te slepen. Het schip is nog in aanbouw en kan dus niet op eigen kracht wegvaren.

Tideway is bang dat de boot door een bewindvoerder aan de ketting wordt gelegd, zodra La Naval uitstel van betaling aanvraagt. Dat laatste kan elk moment gebeuren. Tideway is een dochter van het Belgische baggerbedrijf Deme. Hoeveel de Living Stone waard is, wil de woordvoerder van Deme niet zeggen, maar dit soort schepen kosten al snel meer dan 100 miljoen euro.

De werf in Bilbao bouwt sinds 2015 aan het bagger- en bekabelingsschip, dat vorig jaar officieel te water werd gelaten. Als het gereed is, wil Tideway het schip inzetten om diepzeestroomkabels te leggen tussen windmolens op zee en het vaste land. De Living Stone is bijna af en zou nog dit jaar in de vaart komen, schrijft Deme in zijn recentste jaarverslag.

De financiële problemen bij La Naval dreigen nu roet in het eten te gooien. De grootste scheepswerf van Baskenland heeft de afgelopen jaren grote verliezen geleden en zucht onder een schuld van zo'n 100 miljoen euro. 'La Naval heeft door de financiële problemen al verschillende deadlines gemist. We hebben alle begrip voor de situatie, maar we bouwen een schip omdat we het willen inzetten', zegt de Deme-woordvoerder. 'We onderhandelden al langer met de werf over het verplaatsen van het schip omdat een faillissement de bouw nog verder zou vertragen.' Die onderhandelingen liepen woensdag vast.

Baskische agenten, die door bewakers van de werf werden gealarmeerd, hebben de 'ontvoerders' van de Living Stone tegengehouden. 'We zijn nu in gesprek met de werf en overwegen juridische stappen', zegt de Deme-woordvoerder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden