Wanhoop nooit, leert The A-Team ons

Of de film van The A-Team aanslaat, is even afwachten. Maar de tv-serie (sinds 1983) is nog altijd een succes....

Door Robert van Gijssel

Hannibal rookt nog, zij het met mate. Het genot van een goede Havanna heeft het Hollywood van de moderne levensinzichten de teambaas na bijna dertig jaar trouwe dienst niet durven ontnemen.

Maar de acteurs Mr T. (B.A. Baracus) en Dirk Benedict (The Faceman) uit de tv-serie The A-Team hebben nogal te klagen over de cinemaversie van hun tv-hit uit de jaren tachtig. De film is te expliciet seksistisch en gewelddadig, ‘en zo was de serie nooit bedoeld’, zeggen ze in interviews.

Een eerste filmversie in 2010 van een tv-serie die begon in 1983, dat lijkt aan de late kant en spotten met Hollywoodwetten. Toch kan The A-Team (There Is No Plan B) van regisseur Joe Carnahan moeilijk worden beschouwd als mosterd na de maaltijd. Want de tv-serie The A-Team, waarvan de eerste uitzendcyclus liep tot 1987, leeft voort.

In welk land ook wordt ingeschakeld, in een verre uithoek op de kabel komt altijd wel ergens dat bestelbusje door het beeld rijden, gevolgd door kogelgatenlogo en herkenningstune.

In Nederland heeft RTL7 de draad maar weer opgepakt, met deze week de aflevering Zwarte Dag in Bad Rock, het vijfde hoofdstuk uit het eerste seizoen. Hannibal, Faceman, Murdock en B.A. zullen een motorbende bestrijden en na een minuut of veertig lachend en als overwinnaars wegscheuren in hun zwarte GMC G-15 Van.

Nog 92 afleveringen te gaan.

The A-Team, van bedenkers Stephen J. Cannell en Frank Lupo, is nooit gaan vervelen. Een deel van het huidige kijkcijfer kan natuurlijk worden verklaard uit jeugdsentiment van dertigers en veertigers die de eerste series volgden. Maar de vlotte actie, het slimme karakterspel, de humor en de maatschappijkritiek met vette knipoog zullen een nieuwe generatie toch ook dikke tv-pret bezorgen.

Of de filmversie – vanaf vandaag in de bioscopen – cultstatus en eeuwigheidswaarde zal worden toebedeeld, valt te bezien. De subtitel zegt het al: There Is No Plan B. Een verwijzing naar de favoriete oneliner van teamleider John ‘Hannibal’ Smith: ‘I love it when a plan comes together’.

De film is geen plan B, geen vrolijke remake of parodie op de actieserie-parodie die The A-Team feitelijk was. Geen eerbetoon aan een tv-klassieker, maar een harde, eigentijdse variant op het verhaal van het oorlogsveteranenteam dat er wordt ingeluisd, wraak neemt en en passant de burger te hulp schiet.

‘Dit wordt de Die Hard/Bourne Identity/Casino Royale-versie van The A-Team’, had co-auteur Michael Brandt al aangekondigd in een gesprek met een scenaristenblad, en de filmmakers hebben inderdaad de euvele moed gehad te treden buiten het stappenplan volgens welk iedere aflevering van de tv-serie werd gemaakt.

Want de formule van The A-Team was die van de entertainmentalchemist, smeedde goud uit een steen in zeven simpele bezweringen. En de blauwdruk van het A-Team-scenario was zo sterk, dat hij nog altijd leest als een procedé voor gegarandeerd en gezinsbreed filmvermaak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden