Wangedrag vmbo'er voorbode van erger

Vmbo-leerlingen die op school ernstig of veelvormig wangedrag vertonen, zijn vaak ook buiten school betrokken bij ernstige strafbare feiten. Een duidelijk verband tussen de minder ernstige vormen van wangedrag op school en het plegen van strafbare feiten buiten school bestaat echter niet....

Dit zijn de belangrijkste uitkomsten van een onderzoek van hetNederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR) ondertweeduizend scholieren op twaalf Zuid-Hollandse scholen, voornamelijkvmbo'ers. Het onderzoek is donderdag bekendgemaakt.

Scholieren die zich op school in mindere mate misdragen, werden volgensonderzoeker Paul Harland in eerdere onderzoeken vaak ten onrechtevereenzelvigd met de groep die ook buiten school strafbare feiten pleegt.'Het is niet allemaal een pot nat. Bijna de helft van de scholierenmisdraagt zich wel op school, maar pleegt later buiten school geenstrafbare feiten.'

Nog opvallender vindt Harland de groep die zich op school netjesgedraagt, maar buiten de schoolpoort allerlei criminele activiteitenontplooit; 4 procent van de onderzochte groep.

De resultaten zijn volgens Harland van belang voor het onderwijs, datzich bij misdaadpreventie en voorlichting vaak richt op alle leerlingen uiteen klas. 'Je maakt dan een verkeerde selectie. Deze vormen vanvoorlichting kunnen averechts werken bij scholieren die wel vatbaar zijnvoor misdaad.' Volgens het onderzoek telt elke vmbo-klas gemiddeld tweeernstige overtreders.

Het onderzoek laat niettemin zien dat wangedrag op school wel enigesignaalfunctie heeft voor criminaliteit erbuiten. Van de leerlingen diezich op school ernstig of veelvormig misdragen, is 28procent betrokken bijernstige strafbare feiten buiten school. Dat is vier keer meer dan devmbo-leerlingen die zich niet of weinig misdragen op school.

Jongens plegen vaker ernstige overtredingen dan meisjes. Bij minderernstige vormen van wangedrag en strafbare feiten is dit verschil tussenjongens en meisjes minder uitgesproken of zelfs afwezig.

Antilliaanse leerlingen gaan vaker dan anderen binnen en buiten schoolover de schreef. Turkse en Marokkaanse leerlingen scoren over het algemeenbeter dan andere groepen, ook autochtone. Harland suggereert dat Turkse enMarokkaanse leerlingen misschien eerder geneigd zijn hun daden teverzwijgen. 'Statistieken van de politie geven een heel ander beeld.'

Harland benadrukt dat de meeste misdragingen in het klaslokaal vanlichte aard zijn, maar dat desondanks de gevolgen hiervan groot zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden