Wandelroute rond Herman Brood geen lijkenpikkerij

Herman Brood wist niet hoe vlug hij uit zijn geboortestad weg moest komen, maar de Zwollenaren zien hem nog altijd als lokale held....

Een tentoonstellinkje hier, standbeeldje daar, en deze zomer komt er een wandelroute door Zwolle. Die voert langs alle Brood-attracties, kunstwerken in de stad en de Zwolse muziekscene.

Niks lijkenpikkerij, Herman zou de route met kracht hebben toegejuicht, denkt Bart Chabot, fan, vriend en biograaf van Brood. 'Hij had een goed ontwikkeld gevoel voor pr.'

Ook bij de VVV zijn ze zich niet van enige vorm van uitbuiting bewust. 'Ik vind dat we best trots mogen zijn op de mensen die Zwolle op de kaart hebben gezet. We eren Herman Brood op een gepaste manier', zegt Hans van Voornveld, directeur van de VVV in Zwolle. Volgens hem voorziet zijn kantoor in een vraag met de wandelroute langs Brood-attracties.

Maar heeft Brood wel iets gedenkwaardigs nagelaten in de stad die hij verliet toen hij net 20 was? 'Jazeker', denkt Chabot. 'Hermans hele jeugd ligt in Zwolle. Zijn lagere school staat er nog, die is na de oorlog van Fins hout gemaakt. Herman klom er als klein jongetje het dak op, om veel te vroeg de bel te luiden. Iedereen kwam dan zijn bed uit omdat ze dachten dat het al schooltijd was', zegt Chabot, die samen met Brood Zwolle 'per step en vouwfiets' verkende voor zijn biografie Broodje Gezond.

De fabriek van zijn vader aan de Ceintuurbaan, Hermans middelbare school, de huizen van zijn ouders, die gescheiden waren maar wel vlak bij elkaar woonden 'en het zwembad, waar Herman voor het eerst de meisjes bevoelde'. Chabot voorziet een interessante sightsee-tour waar 'Hals en Van Gogh toch heel wat langer op hebben moeten wachten'.

Brood stond ambivalent tegenover zijn geboortestad, weet Chabot. 'Als hij bij de dokter zat en moest zeggen wat eraan scheelde, zei hij: ik kom uut Zwolle. Hij wilde niet graag terug, en Amsterdam was echt zijn stad, maar hij zei altijd dat als ik hem wilde leren kennen, ik naar Zwolle moest.'

De stad heeft Herman gevormd, denkt Chabot, dan kan het niet anders dat hij daar voor het eerst drugs gebruikte. 'Hij wist in te breken in het ziekenhuis en stal er receptenblokjes. Die vulde hij zelf in zodat hij bij de dokter zijn dope kon halen', zegt Chabot.

De stadswandeling zal - met het oog op de gematigde fans - iets minder nauwkeurig in de voetsporen van de jeugdige Brood treden. Van Voornveld: 'We willen ook iets van het hedendaagse Zwolle laten zien, de route gaat langs het borstbeeld van Herman, maar ook langs de kunstuitleen, moderne architectuur en design.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden