klopt dit weleffect van wandelen

Wandelen zet rem op ‘negatieve’ hersengebieden – Klopt dit wel?

Berichten verspreiden zich vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Vandaag: ga vooral wandelen, want dat zet volgens beweegprofessor Erik Scherder een rem op negatieve hersengebieden.

Er zijn sowieso aanwijzingen dat depressieve mensen zich soms beter voelen als ze in beweging komen. Beeld ANP

Van wie komt die claim?

Dat we meer moeten bewegen, weet iedereen eigenlijk wel. Er zijn goede redenen voor, zei hoogleraar klinische neuropsychologie Erik Scherder van de Vrije Universiteit (VU) Amsterdam onlangs op Radio 1. Hij was uitgenodigd omdat hij op het Nationaal Voetgangerscongres ging uitleggen – jawel – waarom wandelen zo gunstig is voor ons brein. Dat werkt volgens hem als volgt: ‘Als je gaat lopen activeer je bepaalde delen van de hersenen die remmend werken op gebieden die eigenlijk een beetje voor negativiteit zorgen. Die worden normaal gesproken goed geremd, maar door te lopen verbeter je die remming.’ 

Klopt het?

Wanneer we Scherder vragen of er bewijs is voor die uitspraak, mailt hij dat hij het woord ‘bewijs’ een lastig uitgangspunt vindt. Hij spreekt liever van ‘mogelijke verklaringen’: ideeën die binnen de wetenschap rondgaan over wat er misschíén in de hersenen gebeurt na een stukje lopen. Dat zijn geen harde feiten, maar vooral speculaties op basis van proeven met rondrennende knaagdieren.

Mensen, daarentegen, zijn niet vaak genoeg in hersenscanners gelegd om precies te weten hoe hun brein reageert op beweging. ‘Er gebeurt íéts, maar dat is wel zo’n beetje alles wat we zeker weten’, zegt Joram Mul, hersenonderzoeker aan het Amsterdam UMC en het Nederlands Herseninstituut (NIN). Wel beaamt hij dat knaagdierenonderzoek veel aanwijzingen geeft die Scherders uitspraak kunnen onderbouwen. Bij de knaagdieren prikkelt beweging hersengebieden die lusteloosheid tegengaan.

Een verkennend onderzoek bij mensen bevestigt dat: studenten die verplicht moesten meelopen met een oersaaie rondleiding, voelden zich na die geestdodende wandeling nog altijd beter dan als ze zittend achter een computer een kleurrijk en prikkelend rondleidingsfilmpje hadden gekeken.

Bewegen lijkt ook een beetje te beschermen tegen somberheid, zoals Scherder zegt. Er zijn sowieso aanwijzingen dat depressieve mensen zich soms beter voelen als ze in beweging komen. Of gezonde mensen die bewegen een toekomstige depressie of sombere angstgevoelens afwenden, is zojuist onderzocht in de zogeheten HUNT-studie. Daaruit blijkt een kleine winst voor beweging: gedurende tien jaar kregen 7 op de 100 stilzitters een depressie, waar dat onder bewegers daalde tot 5 op de 100. Voor symptomen van angststoornissen maakte bewegen geen verschil.

Eindoordeel

Of wandelen ‘negatieve’ hersengebieden afremt valt moeilijk te zeggen. Wel zijn er aanwijzingen dat wandelen gunstig uitpakt voor onze stemming.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden