Wandelen op de Westbank

Rustig wandelen op de Palestijnse Westoever? Het kan. Een Nederlander schreef een gids over oude paden.

Of het niet gevaarlijk is om te wandelen op de door Israël bezette Westbank? Het is een vraag die Stefan Szepesi wel vaker krijgt. 'Ik zeg altijd dat autorijden op de wegen hier vele malen gevaarlijker is. Ik heb hier duizenden kilometers gewandeld. Nooit wat gebeurd.'


Szepesi legde onlangs de laatste hand aan de gids Walking Palestine, 25 journeys into the West Bank, waarin hij wandelingen beschrijft die over Palestijns gebied lopen. De Nederlander, destijds werkzaam voor het Midden-Oostenkwartet van Tony Blair, begon vier jaar geleden samen met een groepje vrienden te wandelen op het land dat ten noorden, ten oosten en ten zuiden van Jeruzalem ligt.


'Met mijn vrienden gingen we elk weekeinde naar plaatsen als Jenin, Aboud, Ras Karkar, Sebastia en Zebabde. Daar ging ik op zoek naar de oude paden. Door het wandelen ontdekte ik de mooie natuur van Palestina. Natuurlijk zie je geregeld de littekens van het conflict - de afscheidingsmuur, de vele Joodse nederzettingen, de militaire wegen - maar meestal ontmoet je gewoon mensen die er het beste van proberen te maken. Palestijnen zijn gastvrij: ik heb de afgelopen jaren onderweg liters thee en koffie gedronken.'


Het groepje vrienden groeide de laatste jaren uit tot een los-vast gezelschap van meer dan tweehonderd mannen en vrouwen, vooral diplomaten, hulpverleners en journalisten die in Jeruzalem of Ramallah zijn gestationeerd. Elk weekeinde worden wandelingen georganiseerd, waarbij de beschrijvingen van Szepesi meestal als leidraad dienden. Want de jonge Nederlander, van huis uit archeoloog, hield zijn wandelingen niet voor zichzelf. Met behulp van gps, oude kaarten en dankzij gesprekken met lokale Palestijnen heeft hij na vier jaar wandelen een rijke database vol paden. En nu is er dan die Engelstalige gids.


Het is niet de eerste gedachte die bij je opkomt als je aan de Palestijnse gebieden denkt, maar het blijkt een machtig mooi gebied om te wandelen. In het noorden zijn fraaie mediterrane heuvels, in het midden kun je door diepe wadi's lopen, nog zuidelijker vind je een woestijnachtig landschap waar Abraham en Jezus hun voetsporen in het landschap gedrukt hebben en waar in de kloven duizendjarige kloosters verstoppertje spelen.


De Palestijnen zelf geven de laatste decennia de voorkeur aan vervoer per taxibusjes of de eigen auto, maar nog overal getuigen oude paden van een verleden-te-voet. Het netwerk lag te wachten op herontdekking, zegt Szepesi. Zijn in Israël de bewegwijzerde paden in de weekeinden vol met wandelaars, in de Palestijnse gebieden zijn de oude paden verlaten.


In de wandelgids van Szepesi is ook een keur aan informatie te vinden over de streek waar je doorheen loopt. In Al Bidaan blijkt een restaurant ín het water van een lokale bron gebouwd. Na het wandelen ga je aan tafel met de uitgeputte voeten in het koele vocht.


Nabij Jenin, dat de krantenlezer wellicht nog steeds - en onterecht - zal associëren met het brute geweld van de Tweede Intifada, kan de vermoeide wandelaar na afloop plaatsnemen in een reuzenrad in een pretpark, zodat hij van boven nog eens kan bekijken waar hij heeft gelopen.


In Jenin kan de wandelaar slapen in het gastenhuis dat onderdeel is van de onlangs gerestaureerde bioscoop. Bij de ingang van de stad staat een vliegtuig waarin een restaurant is gevestigd.


In het oude Romeinse Sebastia, met vier wandelingen in de gids vertegenwoordigd, is het centrum door Italianen stijlvol gerestaureerd. Binnen de muren van deze onbekende Palestijnse parel is een prachtig guesthouse verrezen.


Vanaf het oude Romeinse Forum kun je in drie uur naar de alpenweiden rond de Jabal Bayzeed wandelen, waar de wandelaar, als hij gelukt heeft, een oude herder treft die thee zet op een houtvuurtje. Het uitzicht vanaf deze plek is magistraal. Pretpark, een natte-voetenrestaurant, een alpenweitje vol wilde tulpen, anemonen en chrysanten - o ja, ook dat is Palestina. Szepesi: 'Ik hoop dat mijn wandelgids een steentje bijdraagt aan de lokale economie.'


Stefan Szepesi, Walking Palestine: 25 Journeys into the West Bank; Interlink Pub Group. www.walkingpalestine.org


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden