Wandelen met pitbull zonder regenboogreputatie

Het weekend is begonnen. Wat is het weekendgevoel van schrijver Alex Boogers?

Carolien Spaans
null Beeld Ivo van der Bent
Beeld Ivo van der Bent

Normaal lopen we uren die kant op.' Alex wuift naar de horizon, naar Maasland, naar eindeloos groen en plat, met daar weer achter de tankschepen op de Nieuwe Waterweg. Hij kwam hier al als kleine jongen, zonder hond maar met vriendjes, toen het giftige havenslib waarmee deze polder aan de rand van Vlaardingen werd opgespoten, ervoor zorgde dat er nog geen brandnetel wilde groeien en het water zich chemisch groen uit de grond perste. Dik dertig jaar later groeit en bloeit het hier wel, je kunt zelfs in de plassen zwemmen. 'Toch mooi dat de natuur de sterkste is gebleken. Dat is hoopvol.'

Tot zover de romantiek, want er loopt hier namelijk een pitbull rond. Godsherejezus amen. Geen ras met een regenboogreputatie ('Het was de volkshond van Amerika, later de armeluishond. Totdat tijdens de grote crisis de baasjes ook geld aan ze wilden verdienen en pitbulls werden ingezet voor gevechten'). Sneu, want er zijn nogal wat Amerikaanse staffords - de tegenwoordige rasnaam, pr-dingetje - die behoorlijk lief zijn. Neem die van Alex, die rent, die dolt, die kwijlt tevreden tegen aaiende handen en dat allemaal ondanks zijn ongelukkige naam. Of nou, róépnaam. BJ. 'Het kwartje dat dat een seksuele handeling is (blow job, red.) viel te laat'. De schuld van Alex' zoon Caja. Eerst heette BJ alleen Bayang - 'Indisch voor schaduw. Mijn vrouw is Indisch, mijn zoon gemengd. Het leek hem leuk om iets van zijn Indische afkomst in de naam te laten terugkomen' - maar toen moest er van Caja ook nog Junior achter ('We keken veel naar The Dog Whisperer en zo heet de hond van de presentator'). Maar 'Bayang Junior hierrrr!' roepen...? Nee. Dus BJ.

Tijdens het lopen denkt Alex aan schrijven, en BJ denkt aan kraanwater, want dat smaakt beter dan die ex-linke soep in de sloot. Dus geeft Alex hem precies dat in een hondendrinkbakje. Ook romantiek.

Aanvullingen en verbeteringen: De jongen die staat afgebeeld op de foto bij deze rubriek is niet de zoon van schrijver Alex Boogers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden