Wandelen met Jac.P. Thijsse

'Nieuwjaarsdag brengt lang niet altijd winterweer. Dikwijls genoeg kun je dan nog heel wat bloemen in het wild aantreffen. Weliswaar nederige, gewone bloempjes, zoals het madeliefje of onkruiden, zoals vogelmuur, paarse dovenetel, klein kruiskruid en straatgras, maar die tellen toch allemaal mee.'..

Duidelijk is dat dit geschreven is door een natuurliefhebber en -kenner, zij het dat zijn woorden een kleine eeuw oud zijn. Want het Wandelboekje van E. Heimans en Jac.P. Thijsse verscheen voor het eerst in 1900 en het citaat vormt het begin van 'De Jaarkring', waarin de auteurs de ontwikkeling van de natuur gedurende het jaar beschrijven. Daarnaast bevat het geïllustreerde boekje een 'Kleine Flora'.

Wandelboekje - Voor natuurvrienden (De Fontein; * 29,90) kan nu weer worden gelezen en geraadpleegd, want er is een twaalfde, geheel herziene druk verschenen, waarbij het manuscript van Thijsse werd bewerkt door Jaap Mennema. Uit zijn 'Voorbericht' blijkt dat tussen de elfde en twaalfde druk zestig jaar liggen. De elfde druk verscheen in 1938. Tijdens de laatste oorlogsjaren heeft Thijsse de twaalfde druk voorbereid door deels nieuwe teksten te schrijven, maar deze twaalfde druk kwam na de oorlog niet tot stand.

Thijsse stierf in januari 1945 na zich een leven lang voor de natuur te hebben ingezet. Hij was lid van het eerste bestuur van de in 1905 opgerichte Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten in Nederland en vanaf 1906 was hij de man van de bekende Verkade-albums. De onderwijzer Thijsse wilde vooral ook jonge mensen voorlichten over de natuur en vandaar zijn Wandelboekje. Ouders en leerkrachten konden dat boekje aan hun kinderen en leerlingen meegeven op wandelingen in de natuur 'ook, wanneer zij zelven geen tijd of gelegenheid zouden hebben mee te gaan, om te leren opmerken'.

Maar nu, schrijft Mennema, is het ook zeer geschikt voor ouderen. De natuur in Nederland is niet meer zoals ten tijde van Thijsse, maar aan 'De Jaarkring' heeft Mennema toch niets willen veranderen, zodat 'een waarlijk natuurhistorisch verslag' is ontstaan.

JL

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden