Wanbetaling trekt als een spook door Europa

Wanbetaling komt in Europa steeds meer voor, ondanks EU-maatregelen die dit zou moeten tegengaan. Het betalingsverzuim liep vorig jaar op tot een totaalbedrag van 350 miljoen euro, een stijging van 7 procent ten opzichte van 2011. Dat blijkt uit cijfers van financieel dienstverlener Intrum Justitia.

VAN ONZE VERSLAGGEVER SAM DE VOOGT

AMSTERDAM - Door de crisis hebben steeds meer overheden, bedrijven en consumenten moeite hun betalingsverplichtingen na te komen of schulden af te betalen. In Nederland moest in totaal 14,3 miljard euro worden afgeschreven omdat rekeningen niet werden afbetaald. Dat komt neer op 2,6 procent van alle uitstaande vorderingen. Het Europees gemiddelde lag op 3 procent.

In veel landen heerst ontevredenheid over het gebrek aan steun van de overheid voor de MKB-sector, zo schrijft Intrum. Te late of uitblijvende betalingen vormen de belangrijkste oorzaak van het faillissement van veel middelgrote en kleine ondernemingen. Door liquiditeitsproblemen kan bovendien minder worden geïnvesteerd in innovatie.

Dit voorjaar werd in de Europese Unie de Richtlijn Achterstallige Betaling van kracht, waarmee in alle Europese landen wettelijk is vastgelegd dat bedrijven na het verstrijken van vastgelegde betalingstermijnen (30 en 60 dagen) automatisch het recht krijgen vorderingskosten en rente te rekenen over uitstaande zakelijke rekeningen. Het percentage bedrijven dat rente moest betalen over achterstallige rekeningen is tot nu toe in 2013 gestegen van 37 naar 43 procent.

De problemen blijken het grootst in Zuid- en Oost-Europa. In Griekenland werd bijna 10 procent van alle uitstaande rekeningen niet afbetaald. Ook duurt het in deze regio's het langst voordat opdrachtgevers en klanten met geld over de brug komen. Zo is de betalingstermijn in Italië voor de publieke sector gemiddeld 80 dagen, maar duurt het gemiddeld nog eens zo'n zelfde tijd voordat er afbetaald wordt.

Slechts vier landen hebben het betalingsverzuim lichtjes weten terug te dringen. Intrum onderzocht bijna tienduizend bedrijven in 31 Europese landen en vond dat alleen in Zweden, Denemarken, Finland en IJsland de problemen minder groot zijn geworden.

Behalve bedrijven en overheden worden ook consumenten steeds lakser in het afbetalen van hun rekeningen. Het aantal mensen in Nederland dat onder curatele is gesteld is de afgelopen jaren sterk toegenomen, sinds 2004 met zo'n 300 procent. Afgelopen jaar werden er 3.500 mensen handelingsonbekwaam geacht en onder financieel toezicht gesteld, zo blijkt uit cijfers van de Raad van de Rechtspraak.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden