Walvis met augurk

Vergeten. Gewoon helemaal vergeten. Denemarken en Noorwegen, in 1814 werden de landen van elkaar gescheiden, vergaten de kwestie Groenland te regelen....

NANDA TROOST

Maar in 1917 leidde de niet geregelde kwestie tot onenigheid over jacht- en visserijrechten. Op 10 juli 1924 sloten Noorwegen en Denemarken alsnog een overeenkomst over Groenland. Noorwegen zag af van verdere aanspraken op het gebied, in ruil voor garanties ten gunste van de walvisvaart.

De walvisvaart is een zeer oude vorm van visserij. In de elfde eeuw waren het de Basken die de jacht in open zee ontwikkelden, nadat er in de Golf van Biskaje steeds minder walvissen werden gevangen. Tegen het einde van de zestiende eeuw was de walvisvaart bijna geheel in handen van de Engelsen en de Hollanders.

Regelmatig leidde de walvisvaart tot overbevissing. Niet alleen door de Basken. Halverwege de zeventiende eeuw waren de walvissen bij Spitsbergen 'op', en ook in de achttiende eeuw werd er veel te veel walvis gevangen. In de bloeiperiode van de Hollandse walvisvaart waren er driehonderd walvisvaarders, die jaarlijks tweeduizend walvissen doodden.

Sinds 1931 bestaan er internationale overeenkomsten die de walvis moeten beschermen. Sinds 1945 bepaalt de Internationale Walvis Conferentie hoeveel walvissen er in het jaar erop mogen worden gevangen. Sinds 1986 geldt er een vangstverbod.

Japan omzeilt dat echter onder het mom van de wetenschap, hoewel het vlees wel in restaurants op tafel komt. Noorwegen hervatte in 1993 op eigen gezag de jacht, omdat er weer genoeg dwergvinvissen zouden rondzwemmen. Vorig jaar is er nog een poging gedaan walvistoerisme bij Japan en Noorwegen aan te bevelen.

Maar deze maand bleek dat de walvisvaarders op steeds meer steun kunnen rekenen om het moratorium op de walvisjacht op te heffen. Deskundigen vermoeden zelfs dat het Noorwegen en Japan in het najaar zal lukken de jacht op de dwergvinvis, de kleinste walvis, te heropenen.

De walvissteak van vandaag is klaargemaakt volgens Noors recept. Uiteraard verving de Volkskeuken de vis door een Hollandse biefstuk.

Sla vier stukken walvis (à 150 gram) wat platter, net zoals de slager dat met biefstuk doet. Smelt in een koekenpan een flinke homp boter. Doe de stukken vis in de pan als de boter bruin is en bak de walvissteaks om en om, elke kant een minuut of vier. De steaks smaken het lekkerst als ze nog wat roze zijn, maar het visvlees moet wel warm zijn van binnen.

Leg de steaks op een bord en garneer ze met een paar uienringen, twee eetlepels fijngesneden rode of groene paprika, 1 eetlepel fijngehakte peterselie en 1 eetlepel fijngehakte augurk. Noren eten dit het liefst met gegratineerde aardappels en ijsbergsla.

De walvis laat zich uitstekend vervangen door moten tonijnfilet, of zwaardvis.

Nanda Troost

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden