Walpole, Van Marissing en Schoorl

Een debuut over een man die zichzelf opnieuw uitvindt, Hugh Walpole in Petrograd, een meeslepende kroniek van 1933 en andere net verschenen titels.

null Beeld
Beeld

Patricia Jozef

De Geus; €19,99

Drie jaar werkloosheid en honderden sollicitatiebrieven heeft Marcel Jacobs er al op zitten, als hij besluit zijn cv te vervalsen en zich aan te bieden als de perfecte 'eventmanager'- met zelfs drie jaar ervaring in Berlijn - voor de Teniersacademie voor de kunsten in Antwerpen. Het lukt, ze nemen hem aan, en hij zet een groot Berlijns event op touw. 'Het leven zit vol leugens. Met de beste bedoelingen. Bij mij toch', opent hij zijn terugblik in Glorie, de debuutroman van Patricia Jozef, schilder, filosoof en nu ook schrijver.

null Beeld
Beeld

Hugh Walpole

Van Maaskant Haun; €16,99

Tijdens de Eerste Wereldoorlog vertrok Hugh Walpole (1884-1941) als reporter naar het front, en werd in 1915 door Buitenlandse Zaken gevraagd om te helpen een Brits propagandabureau op te richten in Petrograd (zoals Sint-Petersburg toen heette), aan de vooravond van de revolutie. Zijn belevenissen kwamen terecht in de roman The secret city (1919), dat nu als De verborgen stad is vertaald door Meta Gemert. Hier en daar heeft ze ook wat slordigheden van de schrijver gladgestreken. Verschijnt 20 september.

Renée van Marissing

Atlas Contact; €19,99

De verteller in de roman Parttime astronaut van Renée van Marissing is getrouwd met Jasper en moeder van de kleine Lucas. Ze loopt graag door het Stedelijk Museum in Amsterdam, bijvoorbeeld om The Beanery van Kienholz te begroeten, of het schilderij Martha - Sigmund's wife van Marlene Dumas: 'Daar hang je dan, Martha, vrouw van. Wat vind je zelf van je portret, met je felle en je fletse oog, de rode accenten in je gezicht en je weggelaten mond?'

Tomas Espedal

Wereldbibliotheek; €17,99

Leven en werk lopen door elkaar in Tussen april en september van Tomas Espedal (1961), de Noorse schrijver wiens roman uit 2009 nu is vertaald door Marianne Molenaar. Kort na elkaar overlijden zijn moeder en zijn ex-vrouw. Hij blijft alleen achter met hun dochter van 15. 'Ik heb mijn best gedaan, nadat ze haar moeder heeft verloren, om een goede vader voor haar te zijn. Ik probeerde ook een soort moeder te zijn, dat was een grote fout en ik beging hem vol overgave en met onbuigzame wil.' Waardoor het kind niet alleen haar moeder, maar ook haar vader miste.

Philip Metcalfe

Balans; €27,50

De 20ste eeuw heeft geen gebrek aan omineuze jaartallen - 1913 en 1945, om iets te noemen, maar 1933 mag er ook zijn. Alleen al in Duitsland: Hitler bondskanselier, brand in de Rijksdag, concentratiekamp Dachau geopend, boycot van Joodse winkels, massale arrestatie van vakbondsleiders - de lijst narigheden is lang. Philip Metcalfe schreef een meeslepende kroniek van 1933, bezien vanuit het perspectief van vijf ooggetuigen in Berlijn. Uitgeverij Balans gunde J. Verheydts vertaling uit 1989 een nieuwe kans als chic gebonden boek.

null Beeld
Beeld

John Schoorl

Prometheus; €19,99

Lezers van de Volkskrant kennen hem natuurlijk allang van zijn onnavolgbare gedichten, zijn impressionistische diepte-interviews, zijn stukken over Elvis of over onverwachte onderwerpen als het bloemetjesgordijn. Maar voor mensen die nog niet eerder kennismaakten met het fenomeen John Schoorl (of die zijn mooiste stukken nog eens willen lezen) is er nu De Flippokoning, een selectie van Schoorls beste stukken. Met een voorwoord van Michel van Egmond.

null Beeld
Beeld

David Enrich

HarperCollins; €22,99

Een onverzorgde Brit 'zonder maatpakken en dure schoenen' is de hoofdrolspeler in Het Libor-schandaal - de bankfraude die in 2006 aan het licht kwam en waarmee ook onze eigen Rabobank zich gretig inliet. Tom Hayes was het 'wiskundegenie' dat de manipulatie van de rentevoet Libor 'tot ongekende hoogtes' opvoerde, schrijft journalist David Enrich in zijn boek over de affaire. De auteur had het geluk contact te krijgen met de hoofdrolspeler zelf. Gelukkig beperkt Enrich, verslaggever van The Wall Street Journal, zich niet tot het weergeven daarvan. Hij schetst niet alleen de levenswandel van Hayes en consorten, maar gaat ook in op de diepere oorzaken van het Libor-schandaal. Een 'corrupt, ontwricht financieel systeem' met 'door wegkijken gekenmerkte regelgeving', zo concludeert hij. Voor wie na het boek van Joris Luyendijk nog niet genoeg heeft van de perverse kanten van de bankensector.

Naomi Klein

De Geus; €19,99

In Nee is niet genoeg verwoordt de Amerikaanse activist Naomi Klein haar inzicht dat alleen protesteren tegen mondiale problemen niet langer volstaat. Ze doet een dappere poging te beschrijven wat er nodig is in de wereld ('zorg voor de aarde') en hoe dat te bereiken. Minder geharnast en genuanceerder dan haar beroemde boeken NoLogo (2000) en De shockdoctrine (2007) - en daardoor beter verteerbaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden