‘Wallenkoning’ gaat panden verkopen aan corporatie

Charles Geerts, een van de grootste seksondernemers van Amsterdam, lijkt op het punt te staan zijn belangen op de Amsterdamse Wallen te verkopen aan woningbouwvereniging Het Oosten....

Van onze verslaggevers Willem Beusekamp en Marc van den Eerenbeemt

Geerts, de ‘koning van de Wallen’, bezit zo’n twintig prostitutiepanden in de rosse buurt van de hoofdstad. De historische gebouwen bieden plaats aan 53 ‘ramen’; prostitutieplaatsen die vrijwel permanent worden verhuurd.

Als de woningbouwvereniging de panden koopt, dan zal de prostitutie uit de gebouwen verdwijnen. Geerts kwam vorig jaar in de problemen omdat hij niet door de integriteitstoets van de gemeente kwam. Hij zou zijn prostitutiebedrijf gebruiken voor het witwassen van misdaadgeld. Daarom werden hem nieuwe vergunningen op de Wallen geweigerd.

Met de wet Bibob (Bevordering Integriteitsbeoordelingen Openbaar Bestuur) heeft de gemeente sinds 2003 de mogelijkheid om verdachte ondernemers een vergunning te weigeren. Steeds meer gemeenten maken gebruik van de wet, waarbij ook zachte informatie voldoende kan zijn om een ondernemer te weren.

Geerts wordt al lange tijd in verband gebracht met het witwassen van crimineel vermogen. Zo kwam hij veelvuldig voor in het strafdossier van Etienne U., die na een lang proces werd vrijgesproken van grootschalige drugshandel.

In januari van dit jaar verloor de gemeente een kort geding van Geerts en zes door hem gefinancierde seksondernemers. De pandenbazen protesteerden met succes tegen onmiddellijke sluiting van hun raambedrijven. Het ging daarbij om 120 van de 350 ramen op de Wallen die op grond van de wet Bibob gesloten zouden moeten worden.

In juli sloten de gemeente Amsterdam en de rijksoverheid een convenant over intensivering van de bestrijding van de georganiseerde misdaad in het Wallengebied. Ook de fiscus zal worden betrokken bij het tegengaan van criminele investeringen. Vorig jaar werd beslag gelegd op negen panden in het gebied waarvan het eigendom wordt toegeschreven aan Heineken-ontvoerder Willem Holleeder.

Het hele Wallengebied moet middels het uitroken van criminelen een forse opknapbeurt krijgen. Het aankopen van onroerend goed, in samenwerking met woningbouwvereniging Het Oosten, moet daarbij helpen. Panden worden soms weggekocht voor de neus van criminelen.

Woningbouwvereniging Het Oosten onderhandelt met Charles Geerts middels haar dochteronderneming NV Stadsgoed. Beide partijen waren gisteravond niet bereikbaar voor commentaar. Geerts verzet zich nog bij de rechter tegen de weigering van zijn vergunningen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden