Walland, Buschman en Gore

Alles over de personages van Elsschot, de oriëntaalse reizen van Couperus, een handboek voor de onvolmaakte vrouw en andere net verschenen titels.

Omslag 'Couperus in de Oriënt' van José Buschman.

Derek Walcott

Bananafish; euro 39,90

Op 17 maart jongstleden overleed de dichter, toneelschrijver en liedtekstschrijver Derek Walcott (87) in zijn huis op Saint Lucia. De Homerus van de Caraïben, die in 1992 de Nobelprijs kreeg, dankte zijn bijnaam vooral aan het vijfdelige epos Omeros, een postkoloniale herschrijving van Homerus' Odyssee. In 1993 verscheen de eerste Nederlandse vertaling, van Jan Eijkelboom, de nieuwe vertaling is van Han van der Vegt. Deze editie is de eerste tweetalige. 'Zeven Zeeën zat voor anker in het raam van de rumkroeg,/ met uitgestrekt aan zijn voeten de kaki hond die naar vliegen hapte.'

Steven Walland

Polis; euro 22,50

De personages in het werk van Willem Elsschot zijn zelden terug te voeren op één enkele inspiratiebron. Toch tracht de oogarts in ruste Steven Walland (1946) in Van Aasgaard tot Van der Zijpen - Wie is wie bij Willem Elsschot? het verband tussen werkelijkheid en oeuvre in kaart te brengen. Zo meldt hij dat het personage Fine Laarmans stijfhoofdig en verstandig is, hij geeft citaten ('Zwijgen kan niet verbeterd worden', zegt Fine in Tsjip) en licht toe dat Josefine De Ridder-Scheurwegen, Elsschots vrouw, Fine werd genoemd en een toegewijd echtgenote was. Bij dezelfde uitgever verschenen herdrukken van Het tankschip, De verlossing en Pensioen.

Jan-Willem Anker

De Arbeiderspers; euro 19,99

Op taalcursus in Vichy, dat klinkt niet verkeerd. Maar het is er snikheet, en de cursist Elmar, die zijn zwangere vriendin Heleen thuis heeft gelaten, is niet bestand tegen de assertieve powerfeministe Julia. 'Wat was ik in godsnaam aan het doen? Was ik geen gezinsman in de dop?' vraagt een verhitte Elmar zich af, in de roman Vichy van Jan-Willem Anker.

José Buschman

Bas Lubberhuizen; euro 19,99

In 1921 bezocht Louis Couperus de ruïnes van Carthago. Hij vond het 'bijna ondoenlijk zich voor te stellen dat de twee vijvertjes die voor hem lagen, eens de machtige havens van Carthago waren geweest', schrijft José Buschman in Couperus in de Oriënt, een vermeerderde heruitgave van Een dandy in de Oriënt uit 2009. 'Het deed hem veel meer denken aan de waterpartij in de Scheveningse Bosjes. '

Arnaldur Indridason

Uitgeverij Q; euro 19,99

Arnaldur Indridason, de IJslandse reus onder de Scandinavische thrillerschrijvers, duikt steeds meer in het verleden van zijn vaderland. In Blauwzuur introduceert hij een nieuw interessant duo speurders, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog, als IJsland is 'bezet' door Britten en Amerikanen, een mysterieuze moord onderzoekt. Thorson en Flóvent, een gewoon rechercheur en een militair politieman uit Canada met een IJslandse achtergrond, bijten zich vast in de zaak, die handelt om nazi's, dronken Britse militairen en IJslandse vrouwen die zich niet alleen als wasvrouw aanbieden aan de geallieerde militairen.

Al Gore

Spectrum; euro 24,99

In 2007 verscheen van Al 'de beste president die Amerika nooit gehad heeft' Gore De aanval op de redelijkheid, waarin hij zijn zorgen uitte over de zijns inziens sterk verminderde rol van de rede in de overwegingen van de representatieve democratie. De eerste zin luidde: 'Een steeds groter aantal Amerikanen vraagt zich hardop af: wat is er met dit land gebeurd?' Tien jaar later blijkt er weer veel meer met dat land te zijn gebeurd - ook Gore zag de overwinning van Trump niet aankomen - en dus ligt er een nieuwe, geheel geactualiseerde editie. Gore: 'Ik geef toe dat het er niet best uitziet.'

Alex Berenson

Karakter; euro 19,99

Alex Berenson, oud-journalist van The New York Times, met een jarenlange ervaring in het Midden-Oosten, schreef al tien spannende boeken over topspion John Wells. Die werden nog niet in het Nederlands vertaald, maar het elfde deel, The Prisoner, wordt nu uitgebracht als De infiltrant. Het is zonder kennis van de eerdere boeken prima te lezen. De perfect Arabisch sprekende Wells laat zich vrijwillig met jihadisten opsluiten in een CIA-gevangenis, om te infiltreren in een extremistisch netwerk dat snode plannen met de wereld heeft. Voor de liefhebbers van Forsyth, Child en Le Carré.

Lisette Wevers & Francisca Kramer

Brandt; euro 18,50

Toen ze begin 40 waren, bedachten Lisette Wevers en Francisca Kramer dat het leven minder maakbaar was dan ze altijd hadden gedacht en dat tegenslag, verlies, beperkingen en onzekerheid er gewoon bijhoren. En daar schreven ze een boek over: Psychologisch handboek voor de niet zo perfecte vrouw. 'Met dit boek willen we de imperfectie omarmen en jou inspireren dat ook te doen. Met veel persoonlijke verhalen, met inzichten uit de wetenschap en met herkenbare situaties.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden