Wallage wil verbod op sponsoring door tabaksindustrie

PvdA-fractieleider Wallage wenst een verbod op sponsoring van evenementen door fabrikanten van sigaretten en drank. Als daardoor festiviteiten niet meer door kunnen gaan, moet de overheid desnoods financieel bijspringen....

Van onze verslaggevers

AMSTERDAM/DEN HAAG

Wallage reageert daarmee op een onderzoek naar rook- en drinkgedrag onder jongeren, dat vorige week verscheen. Uit het onderzoek blijkt dat steeds meer jongeren roken en drinken.

De PvdA'er krijgt steun van minister Borst van Volksgezondheid. Zij zei zaterdag dat ze een nieuwe ontmoedigingscampagne overweegt om jongeren af te houden van roken en drinken.

Borst nam afstand van de schikking die de Amerikaanse tabaksindustrie afgelopen vrijdag trof met de overheid. De industrie betaalt over een periode van 25 jaar 360 miljard dollar om strafzaken af te kopen en medische behandeling van rookslachtoffers te financieren. Borst vindt dat niet ethisch omdat een fabrikant dan 'een gif op de markt kan brengen' als hij er maar geld bij doet om de medische kosten daarvan te dragen.

De Stichting Volksgezondheid en Roken verwacht dat als gevolg van het Amerikaanse akkoord de sigarettenindustrie in de VS een nog agressiever exportbeleid zal voeren. 'Dit zal leiden tot een stijging van het aantal jonge rokers in Afrika, Azië en Oost-Europa'.

Sigarettenfabrikant Phillip Morris in Bergen op Zoom reageerde zondag negatief op het voorgestelde sponsoringverbod van Wallage.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden