Wallage: 'Niet zomaar even het regeerakkoord uitvoeren'

In een tijd waarin mensen gewend zijn eigen keuzes te maken, moet de politiek zich fundamenteel aanpassen. Het deze week gepresenteerde kabinet-Rutte heeft zich deze week waarschijnlijk gerealiseerd dat 'een coalitie in Den Haag nog geen coalitie in het land is'.

Oud-PvdA-staatssecretaris Jacques Wallage (R)Beeld anp

Dat stelde oud-PvdA-staatssecretaris Jacques Wallage zondag in het tv-programma Buitenhof. Volgens Wallage zit het kabinet niet in de cockpit, draait het aan de knoppen en gaat het dan vanzelf de goede kant op in de samenleving. 'Even het regeerakkoord uitvoeren, zal moeten worden vervangen door kijken of er wel draagvlak voor maatregelen is te vinden in de samenleving.'

Volgens Wallage vraagt de nieuwe manier van politiek bedrijven om een investering. 'Je kunt wat opschrijven in een akkoord, maar je moet het ook uitdragen. De politiek doet alsof ze een mandaat krijgt voor 4 jaar, maar die wereld is er niet meer. De kiezer blijft ook na het stemmen de baas. Je moet overal het debat zo voeren dat je je plannen bijstelt of draagvlak krijgt. Je moet zorgen dat je vakbonden, werkgevers maar ook de burgers overtuigt.'

Politieke leidraad
VVD en PvdA wisten betrekkelijk snel de verschillen tussen beide partijen te overbruggen. Maar Wallage mist een gezamenlijke politieke leidraad. De discussie over nivelleren kwam daarom over als een PvdA-hobby en dat zou niet zijn gebeurd als beide partijen eerlijk delen als gezamenlijk doel hadden gesteld, meent hij.

'Ik denk dat die zes man bij de onderhandelingen heel goed hebben gekeken naar programmapunten. Maar politiek speelt zich in publieke ruimte af. Burgers stemmen op woensdag en willen op donderdag een kabinet van hun keuze. In die wereld moet je dus verdedigen en een dialoog durven voeren. Dat is nog niet gebeurd.

Kortere WW
Wallage zie niets in het voornemen van het kabinet om de WW te verkorten. 'Het is niet verstandig om mensen in crisistijd versneld de bijstand in te werken'.

In het regeerakkoord spraken VVD en PvdA af om de WW in te perken. Het eerste jaar is de uitkering nog afhankelijk van het laatstverdiende salaris. Na dat jaar heeft iemand nog recht op 70 procent van het minimumloon.

Wallege verwacht dat als WW en ontslagvergoeding aan de orde komen 'de spanning heus nog wel te voorschijn komt'. En: 'Dan blijkt of het kabinet bereid is over zo'n plan te praten'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden