Wallage: 'Maarten had ruggengraat'

'Het leven van de sociaal-democratie houdt niet op bij de dood van Maarten', zegt PvdA-fractievoorzitter Wallage woensdagochtend tijdens de emotionele herdenking voor de fractie en het personeel....

Van onze verslaggevers

DEN HAAG

Wallage en minister Pronk riepen na het auto-ongeluk waardoor Van Traa om het leven kwam, de fractie 's ochtends om tien uur bijeen. Voor een aantal kamerleden en medewerkers was de schok intens, omdat ze het nieuws ter plekke vernamen.

'Sommigen politici hebben een partijlijn, anderen een ruggengraat', citeert Wallage de voormalige Groningse burgemeester Buiter. 'Maarten had een ruggengraat.'

In reacties op zijn dood staat centraal dat Van Traa een romantische, linkse sociaal-democraat was. 'Hij was een eik', zei PvdA-voorzitter Adelmund. Pronk: 'Hij had de kracht dwars door alle ingewikkelde zaken heen de mensen te zien.'

Op 1 mei van dit jaar haalde Van Traa ouderwets uit naar coalitiegenoot en VVD-leider Bolkestein, die hij ervan beschuldigde in te spelen op onderbuikgevoelens in de samenleving. De verstrooide intellectueel kon op het podium veranderen in een volksmenner. Hij betreurde het dat het huidige tijdsgewricht zonder politieke dromen is.

Drie jaar geleden werd Van Traa voorzitter van de Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken. Hij ontpopte zich als een overtuigd Europeaan en idealist. In felle confrontaties verweet hij minister Van Mierlo de mensenrechten te veel achter gesloten deuren te behandelen. Van Traa vond de mensenrechten bij uitstek een publieke zaak. Het was typerend voor zijn bevlogenheid.

Ogenschijnlijk was Van Traa, die onlangs in het huwelijk was getreden met Andrée van Es, de rust zelve, maar in hem broeide de onrust. Hij kon in blinde woede ontsteken. Ooit smeet hij zijn koffer dwars door de ruit van zijn kamer aan het Binnenhof, na een debat over het vreemdelingenrecht.

Maarten van Traa speelde trombone en was een fanatiek verzamelaar van spoorboekjes. Hij werd bekend bij het grote publiek als de markante en bovenal dominante voorzitter van de enquêtecommissie Opsporingsmethoden, bij een van de belangrijkste parlementaire enquêtes uit de vaderlandse geschiedenis.

Het raderwerk van het parlement was gisterochtend volledig stilgevallen. De plenaire behandeling van de begroting Binnenlandse Zaken werd naar de middag verschoven. PvdA'er D. de Cloe zei bij de hervatting: 'Het trieste overlijden van onze collega, onze vriend Van Traa, heeft ertoe geleid dat mijn hoofd er niet bij is om uitvoerig met de bewindslieden in discussie te gaan.'

PvdA-kamerlid A. Duivesteijn vertelde in de wandelgangen dat hij zich in zijn soms eenzame guerrillastrijd gesterkt voelde door Van Traa: 'Als hij me na een vergadering een por in mijn zij gaf en zei: ''doorgaan, je zit op de goeie lijn'', dan voelde ik dat als een enorme stimulans.'

Niet alleen in Nederland is geschokt gereageerd op zijn plotselinge overlijden. Ook bij de SPD, de sociaal-democraten in Duitsland, heerste verslagenheid. SPD-buitenlandspecialist K. Voigt noemde Van Traa 'een van de populairste Nederlandse politici in Duitsland'.

Vorig jaar ontving Van Traa de versierselen behorend bij het Grossen Verdienstkreuz des Verdienstordend der Bundesrepublik Deutschland als kritische vriend van Duitsland.

Op het Amsterdamse partijkantoor, waar Van Traa van 1979 tot 1987 werkte als internationaal secretaris, werd gisteren een korte plechtigheid gehouden. Vanaf vanmorgen ligt er een condoleanceregister. Vanmiddag herdenkt de Tweede Kamer Van Traa. De NOS-televisie doet hiervan rechtstreeks verslag vanaf 13.59 uur.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden