Wallage in Groningen nieuwe burgemeester

Jacques Wallage (51), de fractievoorzitter van de PvdA in de Tweede Kamer, wordt de nieuwe burgemeester van Groningen. De ministerraad zal de benoeming van Wallage vandaag bekrachtigen....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Wallage volgt in Groningen burgemeester Ouwerkerk op, die begin dit jaar aftrad vanwege de nieuwjaarsrellen in Groningen. Direct na diens aftreden werd de naam van Wallage al genoemd. Onlangs verhuisde hij naar Groningen. Zelf ontkende Wallage een mogelijke overstap. Vlak na de verkiezingen werd hij gekozen tot fractievoorzitter voor, zei hij, 'een periode van vier jaar'. Gisteren rondde hij de onderhandelingen af met VVD en D66 over een nieuw regeerakkoord.

Wallage was niet onomstreden als fractievoorzitter. Vooral de 'Rottenberg-school' had kritiek op zijn manier van leidinggeven. Zij hadden bij voorkeur een andere fractieleider gezien. Melkert werd toen genoemd, maar ook minister Pronk voor Ontwikkelingssamenwerking.

Wallage heeft, aldus zijn woordvoerder, lang geworsteld met de vraag of hij voor Groningen moest kiezen. Hij begon zijn politieke carrière in Groningen, waar hij op 24-jarige leeftijd lid van de gemeenteraad werd. Hij maakte naam in Groningen als wethouder, toen hij onderwijs en cultuur in zijn portefeuille kreeg. In 1981 ging hij naar de Tweede Kamer als onderwijsspecialist. In het derde kabinet-Lubbers werd hij in 1989 verkozen tot staatssecretaris voor Onderwijs. Drie jaar later verkaste hij naar Sociale Zaken, waar hij de opgestapte staatssecretaris Ter Veld verving.

Wallage, die in de tijd van Den Uyl dikwijls diens tekstschrijver was, werd met de komst van het eerste paarse kabinet de voorzitter van de PvdA-fractie. De fractie die hij aanvoerde, stond te boek als lastig omdat de vele nieuwelingen zich aanvankelijk superieur opstelden. Wallage slaagde erin de twee kampen met elkaar te verzoenen.

Zijn benoeming in Groningen komt als een verrassing, hoewel er voortdurend over werd gespeculeerd. Gisteren weigerde Wallage vragen van journalisten hierover te beantwoorden, omdat die hem werden gesteld terwijl hij onderhandelaar was over het regeerakkoord voor Paars II.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden