Wall Street reageert gematigd op Syrië-toespraak Kerry

Syrië

Nog onwetend van het Amerikaanse besluit om waarschijnlijk toch aan te vallen in Syrië, ging de olieprijs op de Europese beurzen verder omlaag. Shell en BP verloren 1,4 en 1 procent. De aandelen van grote olieconcerns werden van de hand gedaan in de veronderstelling dat het conflict voorlopig niet verder zou oplopen.

Op de Amerikaanse effectenbeurzen kon wel worden gereageerd op de toespraak van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry over Syrië, maar daar waren de reacties gematigd. De Dow Jones in New York sloot 0,2 procent lager. Beleggers maakten zich op voor een lang weekeinde: de Amerikaanse financiële markten blijven maandag gesloten blijven vanwege Labor Day.

KPN

De Europese aandelenbeurzen gingen vrijdag over een breed front omlaag. In Amsterdam sloot de AEX-Index 1,1 procent lager op 362,93 punten. De Midkap verloor 0,6 procent tot 536,12 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen leverden tot 1,3 procent in.

Zoals algemeen verwacht, leverde KPN het meest in (3,4 procent) vanwege het overnamegevecht en de blokkade van preferente aandeelhouders daartegen. Het bedrijf was daarmee de grootste verliezer in de AEX.

Consumentenbesteding

De consumentenbestedingen in de Verenigde Staten zijn in juli met 0,1 procent gestegen. Economen hadden een stijging van 0,3 procent verwacht. De consumentenbestedingen in de VS zijn goed voor circa 70 procent van de economie. Ook het consumentenvertrouwen is in augustus licht gedaald ten opzichte van de maand daarvoor.

Akzo Nobel

Hoewel de maatregel kostenbesparend zou moeten werken, waren beleggers vooralsnog niet onder de indruk van de aankondiging van AkzoNobel om de productie van chemicaliën in Deventer de komende drie jaar te verplaatsen naar bestaande fabrieken in Europa, Noord-Amerika en China. Daardoor zullen 215 van de 450 medewerkers hun baan verliezen. Het aandeel verloor niettemin 2,3 procent van zijn waarde.

Bedden

Bij de kleinere bedrijven zakte de waarde van Beter Bed met 1,5 procent. De beddenverkoper hield onverminderd last van het lage consumentenvertrouwen in Nederland, België en Spanje.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden