Wall Street is optimistisch, maar hoe lang nog?

Van New York naar Washington: dat is de weg die Donald Trump aflegt, eind deze week. Correspondent Michael Persson loopt op hem vooruit. Wat verwachten de mensen onderweg van het Trump-tijdperk? Vandaag: Wall Street.

Het gebouw van de New York Stock Exchange Beeld afp

Op de bar van Bobby Van's, een restaurant om de hoek bij de aandelenbeurs van New York, staat een bordje: gereserveerd. Een vrouw in een jas van luipaardbont vraagt aan de barman voor wie het bordje bedoeld is, en de barman wijst naar een foto aan de muur. Aha. Dit is een plek van lokale beroemdheden. Hij komt zo.

Bobby Van's is een van de pleisterplaatsen van Wall Street en omgeving, een plek waar de handelaren na gedane zaken binnenkomen en bij naam begroet worden door de obers in beige slobberjasjes, die de mantels van de gasten aannemen en ophangen in de eikenhouten garderobe. Dan gaan ze zitten onder de enorme kroonluchters, tussen de bronzen beelden van stieren en adelaars, of in de voormalige bankkluis beneden, en bestellen het enige wat je hier met goed fatsoen bestellen kunt: een biefstuk.

Haat-liefde verhouding

Het is rustig, deze avond. De grote euforie is voorbij, zeggen ze hier, de stijging van de aandelenmarkten van de afgelopen weken lijkt af te vlakken, en de zenuwen beginnen weer toe te nemen. Vrijdag de inauguratie. Wat gaat er dan gebeuren? Slingert de haat-liefde verhouding tussen Donald Trump en de financiële wereld weer naar de andere kant?

Wall Street was lange tijd een van de zondebokken van Trump. Jarenlang lag hij met de bankiers en investeerders in de clinch. 'Ik ken Wall Street', zei hij vorig jaar in Iowa, aan de vooravond van de voorverkiezingen. 'Ik ken de mensen op Wall Street. Ik ga ze niet laten wegkomen met moord. Wall Street heeft voor geweldige problemen gezorgd.' Wall Street was volgens Trump onderdeel van een wereldomspannend financieel systeem, gepersonifieerd door Goldman Sachs-directeur Lloyd Blankfein, die in Trumps afsluitende verkiezingsspotje de hand schudde van Hillary Clinton. Boodschap: één groot elitair complot.

Dus toen Trump op de avond van de verkiezingen op de winst begon af te stevenen, gingen de futures, die vooruitlopen op de aandelenhandel, hard onderuit. De paniek duurde een paar uur - totdat de financiële markten begonnen door te krijgen dat ze Trumps retoriek veel te letterlijk hadden genomen. Nadat Trump een speech had afgestoken waarin hij belastingverlaging beloofde en korte metten met de fnuikende regelgeving, begon een hausse die eigenlijk tot vandaag aanhoudt.

De weg van Trump naar het Witte Huis

De VN'ers vrezen voor hun idealen en hun baan.

Geen zondebok

Wall Street is nu geen zondebok meer, en Goldman Sachs zit straks gewoon bij Trump in het Witte Huis.

Inmiddels is de gereserveerde plek aan de bar van Bobby Van's ingenomen door de man die zijn gereserveerde plek aan de bar altijd inneemt: Art Cashin, een beurshandelaar die een halve eeuw geleden tegen een hongerloontje begon, maar nu als 76-jarige veteraan met miljoenen op de bank een van de orakels van de vloer is.

'De afgelopen weken waren alleen te vergelijken met de verkiezing van Kennedy', zegt hij. Met twee trillende handen tilt hij zijn glas whisky van de bar. 'Het optimisme was enorm toen. Dat zie je nu ook. Het zijn allebei mannen die verwachtingen wekken.'

Er zijn ontelbare verschillen tussen Trump en Kennedy, maar speculanten leven in een wereld waarin vooral die ene overeenkomst zichtbaar is: een gestaag stijgende grafiek, tussen de dag van de verkiezingen en de dag van de inauguratie. In de weken na Kennedy's verkiezing in 1960 steeg de Standard & Poor's index met 8,8 procent; de Trump-droom heeft de koersen met 6 procent doen stijgen. Daarmee staat hij op de tweede plek.

Wat ziet Wall Street dan in hem? Zondag, tijdens een basketbalwedstrijd in Brooklyn, had Matt Douglas, die voor een verzekeringsmaatschappij veel geld belegt, een verklaring. 'Het is een terugkeer naar een natuurlijker situatie. Ik praat met CEO's, CFO's, en ze zijn bijna allemaal blij dat ze weer lucht krijgen. Al die regels waren verstikkend. Nu krijgen ondernemers weer voorrang, en daarmee komen er weer banen, echte banen, geen overheidsbanen. Ik hoor het overal.'

Alleen is de vraag hoe lang het gaat duren. Wat ook de merites zijn van Trumps economische agendas, er kleven ook duidelijke risico's aan zijn presidentschap. Sommige daarvan zijn voorstelbaar en tot op zekere hoogte voorspelbaar - lagere belastingen en hogere uitgaven kunnen het begrotingstekort verder laten oplopen en de rente verder laten stijgen, wat de economie kan afremmen - maar het is vooral de onvoorspelbaarheid van Trumps wereld die sommige handelaren nu doet aarzelen.

De Trump-droom heeft de koersen met 6 procent doen stijgen Beeld ap

China en Rusland

'Wat gaat Xi doen in Davos?', zegt Cashin. 'Gaat hij oorlogszuchtige taal uitslaan richting Amerika? Wat gaan de Russen doen? Hoe gaat Europa stemmen, de komende maanden?'

En dan zijn er ook nog de binnenlandse spanningen, die na de verkiezingen niet kleiner zijn geworden. 'Het is mogelijk dat iemand een aanslag op hem pleegt', zegt Cashin. 'Dat zijn risico's waar wij rekening mee moeten houden.'

En dus koopt Cashin niet zo veel. Dat anderen kopen moeten zij weten. Misschien hebben ze geluk. Misschien heeft Amerika geluk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden