Wall Street-elite toch aan het roer economie VS

Wall Street mag Main Street gaan opkalefateren. Met de nominatie van een rijke zakenbankier en een steenrijke durfkapitalist plaatst Donald Trump twee mannen aan het roer van de Amerikaanse economie wier beroepsgroep hij tijdens zijn campagne nog afschilderde als bron van alle kwaad.

Donald Trump met Wilbur Ross na hun ontmoeting bij de Trump International Golf Club op 20 november 2016.Beeld afp

De beoogde minister van financiën is Steve Mnuchin (53), die jarenlang partner was bij Goldman Sachs, een hedgefonds leidde, in films investeerde en het afgelopen half jaar de financiën van Trumps campagne beheerde. Mnuchin zal nu onder meer belastingverlagingen gaan doorvoeren. Minister van Handel wordt miljardair Wilbur Ross (78), die de afgelopen decennia bedrijven opkocht, reorganiseerde en verkocht. Hij mag straks handelsverdragen gaan heronderhandelen, maar krijgt ook een rol bij deregulering en lastenverlichting voor bedrijven.

'Steve Mnuchin is een financier, bankier en zakenman van wereldklasse', verklaarde Trump woensdag. Ross noemde hij 'een van de grootste onderhandelaars' die hij ooit had ontmoet. 'En dat komt van mij, de schrijver van The Art of the Deal.'

De voorgenomen benoemingen passen niet bij Trumps campagneretoriek, toen Goldman Sachs vaak als machtig instituut achter de schermen werd gepresenteerd. Alumni van de bank waren al minister van Financiën onder Clinton en Bush. De bank had volgens Trump 'totale, totale controle' over Hillary Clinton en Ted Cruz. Clinton werd voortdurend aangevallen op haar betaalde speeches voor 'de internationale banken die in het geheim de vernietiging van Amerika plannen'. En in zijn afsluitende advertentie toonde Trump Lloyd Blankfein, de bestuursvoorzitter van Goldman Sachs, als symbool van de elite die 'de werkende klasse heeft beroofd, ons land heeft gestript en aan de touwtjes trekt in Washington'.

Steve Mnuchin, de beoogde minister van financiën.Beeld ap

Belastingverlagingen

Over hedgefundsen en zogeheten roofkapitalisten zei hij tijdens de campagne dat 'die lui wegkomen met moord'. Maar woensdag sprak Trump andere woorden. Mnuchin, die heeft geprofiteerd van de financiële crisis door een Californische bank met slechtlopende hypotheekleningen op te kopen, mensen uit hun huizen te zetten en de bank daarna te verkopen, kreeg daarvoor van Trump de complimenten. 'Hij kocht de bank IndyMac voor 1,6 miljard dollar en runde die zeer professioneel en verkocht hem voor 3,4 miljard plus dividenduitkeringen. Dat is het soort mensen dat ik in mijn regering wil.'

Hoewel tegengesteld aan zijn campagneretoriek, passen de benoemingen wel degelijk bij Trumps onderliggende programma, waarin hij grootscheepse belastingverlagingen en lastenverlichting voor bedrijven aankondigde. De Republikeinse partijvoorzitter Reince Preibus zei op tv dat Trumps nominaties 'volledig in de pas' waren met zijn agenda.

De vraag is nu hoe de Trump-stemmers die juist wel voor de retoriek zijn gevallen, de komende maanden op Trumps benoemingen en politiek gaan reageren. Op de website Breitbart, een hangplek voor Trump-stemmers, waren de meningen over de benoemingen niet positief. 'Deze man ziet eruit als een Wall Street/Hollywood speler', zei iemand over Mnuchin. 'Ik ben heel, heel teleurgesteld met deze keuze.'

Koning van de faillissementen

Steve Mnuchin is in alle opzichten onderdeel van de door de witte onderklasse verafschuwde elite. Hij werd geboren in New York, als zoon van een Goldman Sachs handelaar die inmiddels een belangrijk kunstverzamelaar is. Hij studeerde aan Yale, ging zelf ook bij Goldman Sachs werken, vertrok met enkele tientallen miljoenen op de bank, werd hedgefondsmanager en belandde in Hollywood, waar hij in films begon te investeren. Hij werkte ook een tijdje voor George Soros, de investeerder die een belangrijke steunpilaar is van de Democratische partij.

Voor Wilbur Ross, ook wel de 'koning van de faillissementen' genoemd, geldt iets vergelijkbaars. Geboren in de rijke buitenring van New York ging hij eerst naar een elitaire privéschool in Manhattan waarna hij via Yale en Harvard bij Rothschild bank belandde. Een van zijn werkzaamheden was de redding van Donald Trumps problematische casino's in Atlantic City - Ross hield ze boven water, hoewel dat ten koste ging van werknemers en schuldeisers.

Beoogd minister van handel Wilbur RossBeeld reuters

Nadat Ross als bedrijvensaneerder voor zichzelf begon richtte hij zich vooral op de Rust Belt met zijn wegkwijnende kolen en staal. Hij kocht en verkocht onder meer LTV, een staalmaker in Ohio, waaraan hij miljoenen overhield. De arbeiders, die 20 of 30 dollar per uur verdienden, werden ontslagen en via detacheringsbureaus teruggehaald tegen een minimumloon van 9 dollar, zonder de extra's van pensioen en bonussen. Deze zomer zei een oud-werknemer in Cleveland dat zijn pensioen door de operatie van 1.201 naar 288 dollar per maand was gegaan. 'Iedereen verdiende geld aan die deals, behalve wij.' Hij stemde op Trump, omdat die 'de dingen zou gaan veranderen'.

Mnuchin en Ross zullen met belastingverlaging en deregulering de economie willen aanzwengelen. Mnuchin zei woensdag dat hij de Dodd-Frank Act wil gaan veranderen, die de banken na de crisis enigszins aan banden heeft gelegd, onder meer door hun kredietverschaffing te limiteren. 'Het belangrijkste probleem met Dodd-Frank is dat die veel te ingewikkeld is en leningen inperkt, dus we willen delen van de wet strippen, dat is onze nummer-één prioriteit wat regulering betreft', zei Mnuchin woensdag tegen CNBC.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden