Waldner laat Lindh bijna te lang ruiken aan zege in finale Top-12

Als er één tafeltennisser de Top-12 in Dijon verdiende te winnen, dan was het Jan Ove Waldner. Alle drie andere halve-finalisten werden door hem in de loop van het toernooi verslagen....

Van onze verslaggever

DIJON

Waldner, al vier keer winnaar van de Top-12, was met weinig vertrouwen naar Dijon afgereisd. Blessures aan knie en nek speelden hem tot vlak voor aanvang van het toernooi nog zoveel parten dat hij weinig kon trainen. 'Maar gelukkig heb ik weinig training nodig.'

Waldner kreeg in zijn poulewedstrijd tegen de Fransman Gatien pas enig zicht op zijn mogelijkheden. Na zijn verrassende nederlaag vrijdagavond tegen de Witrus Samsonov moest hij de lokale favoriet 'Philou' weerstaan om uitschakeling te voorkomen. Vooral in de vijfde game was Waldner onweerstaanbaar sterk: 21-13.

Het hoogtepunt van het mannentoernooi was zijn confrontatie met Jean-Michel Saive, de Belg die hem eerst in de vorige editie van de Top-12 en twee maanden later ook nog eens in de EK-finale tot wanhoop dreef met zijn energieke spel.

Saive was met de hakken over de sloot bij de laatste vier gekomen. Hij begon met de naweeën van een griep aan het toernooi en lijkt bovendien de tol te moeten betalen voor zijn inspanningen in '94 om zich de beste van de wereld te mogen noemen. Saive eindigde als tweede in zijn groep achter Lindh.

Zoals zoveel partijen in Dijon moest de halve finale tussen de twee tegenpolen in de vijfde game beslist worden. Waldner, in die merkwaardige mengeling van rust en dynamiek, had steeds het initiatief, terwijl Saive streed tot hij er letterlijk bij neerviel. Op die manier kon hij in de vierde game nog een achterstand van 16-11 omzetten in een 22-20 overwinning. Ook in de vijfde game leek het onmogelijke mogelijk. Saive hield van 20-11 tot 20-18 het hoofd boven water, maar liet Waldner toen toch nog glippen.

Lindh had bijna het maximale aantal games nodig om in de finale te komen. In zeven partijen speelde hij 34 games en werd daarmee de grote verrassing van het toernooi. De dertigjarige Zweed hoorde pas drie weken geleden dat hij als reserve de plaats zou innemen van de Chinese Engelsman Chen Xinhua.

Lindh sloot in Dijon een slechte periode af. 'Van de zomer heb ik serieus overwogen ermee te stoppen. Het ging slecht en ik kon ook geen club vinden. Maar ik vind tafeltennis nog te leuk om ermee op te houden en ik heb dit toernooi ook bewezen dat ik nog goed mee kan.'

De mannenfinale werd een anticlimax van een hoogstaand toernooi. Tot 17-15 had Lindh uitzicht op zijn tweede Top-12-zege, maar het leek wel alsof Waldner tot dat moment had gewacht om zijn suprematie te tonen. Met zes punten op een rij trok hij de laatste partij van het toernooi naar zich toe.

Bij de vrouwen draaide het uit op een Duits-Roemeens gevecht. Net als bij de mannen (Waldner-Saive) was een der halve finales de finale van vorig jaar. Toen was Jie Schöpp aan de winnende hand, nu trok Otilia Badescu aan het langste eind. Ze trof in de finale haar landgenote Emilia Ciosu die Nicole Struse had verslagen. In alweer vijf games schreef Badescu voor het eerst een groot toernooi op haar naam.

Uitslagen op pagina 16

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden