Wal-Mart-klant weet wel raad met die lui van Wall Street

Amerika kent geen klassenstrijd, zeggen ze altijd. Maar tussen Wal-Mart en Wall Street is het toch een beetje oorlog dezer dagen.

Van onze correspondent Philippe Remarque

‘Iemand die het land failliet maakt en dan toch met 15 miljoen wegloopt, moet naar de gevangenis’, zegt Bob Burall, een gepensioneerd ambtenaar, en hij zet zijn tanden in een broodje meatball.

‘Ze moeten ze gewoon allemaal in een grote ton doen, naar de Stille Oceaan brengen en afzinken’, vindt aannemer Andrew Peters, die op zoek is naar een goedkoop koffiezetapparaat.

‘Wij verkopen voor minder’, belooft Wal-Mart met grote letters aan de veelal zwarte Amerikanen die hun wat aftandse auto’s op het immense parkeerterrein zetten. Ruwweg de helft van hen heeft niet van de crisis gehoord.

Maar degenen die het wel weten, zijn boos. ‘Kijk naar al die mensen die hun huizen verliezen, waar hun hele spaargeld in zat. De regering helpt hen niet’, fulmineert aannemer Peters, die zelf al een jaar zonder werk zit door de crisis op de huizenmarkt. ‘Maar degenen die deze puinhoop hebben veroorzaakt, krijgen miljoenen. Doen ze dat in Nederland ook zo?’

Twintig mijl verderop, op Capitol Hill, proberen minister van Financiën Paulson en Centrale Bank-chef Bernanke steun te verwerven voor hun omstreden noodplan van 700 miljard dollar. Maar op de hoorzitting in de Senaat vertelt senator Sherrod Brown over de honderden mails, brieven en telefoontjes die hij krijgt van zijn kiezers: ‘Ze zijn allemaal negatief over het plan.’

Die mensen, rekent Brown voor, verdienen 60 of 70 duizend dollar per jaar. ‘En nu moeten ze topmannen op Wall Street te hulp schieten die dat jaarlijks neerleggen voor hun lidmaatschap van de country club. Is het niet gepast als Wall Street hun excuses aanbiedt?’

In Amerika vindt je geen verontwaardigde lijsten van ‘graaiers’ in de krant. Maar nu de fat cats hulpbehoevend zijn, is hun soms ‘8-cijferige’ vergoeding plotseling een politiek gevoelig punt geworden.

De brievenrubrieken van de kranten staan bol van verontwaardiging over het ‘socialisme voor rijke gokkers’: ‘Middenklasse burgers als ik hebben niet geprofiteerd van de zeepbel-jaren, en ik zie niet in waarom we nu schuld moeten afbetalen die is ontstaan door roekeloosheid en hebzucht.’

De Democraten op Capitol Hill eisen dat bestuurders van bedrijven die aanspraak maken op de hulp van het noodfonds niet te veel meer mogen verdienen. De vader van het plan, Paulson, waarschuwt dat ze dan misschien niet meedoen aan het noodplan.

Presidentskandidaat Barack Obama springt er dinsdag bovenop: ‘Ik kan me geen egoïstischer en hebzuchtiger houding voorstellen op een moment van nationale crisis. Ik zou rechtstreeks tegen die topmannen willen zeggen: bega die vergissing niet. Dit plan mag geen sociaal programma voor Wall Street-bazen worden.’

De Republikeinen vinden de combinatie van miljoenensalarissen en steun uit een noodfonds ook onverkoopbaar aan het publiek.

John McCain, die al vanaf het begin van de crisis tegen de hebzucht op Wall Street protesteert, is nu voor loonbeperking. Hij vindt dat de topmannen van de betrokken banken niet meer mogen verdienen dan de 400 duizend dollar die de best betaalde Amerikaanse ambtenaar krijgt, de president.

Met een dergelijke wijziging kan de reddingsoperatie op meer welwillendheid rekenen. Want over de noodzaak is iedereen het eens. Paulson en Bernanke prijzen hun plan aan met de waarschuwing dat als de kredietmarkt niet functioneert, banen verloren gaan en op meer huizen beslag zal worden gelegd.

En dat is precies wat de klanten van Wal-Mart in Landover zeggen. ‘Er moet iets gebeuren, en snel’, maant Bill Clark, die werkt in een opslagbedrijf. ‘Anders lijden de kleine lieden nog meer.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden