Wakker raadslid gaat literair op avontuur

'Nedersticht kent een vreemde gemeenteraad. Raadsleden maken elkaar regelmatig uit voor rotte vis, bevuilen het stadhuis en barsten zelfs af en toe in tranen uit.'..

De achterflap van Achterkant Stadhuis, 'een avonturenroman over de Utrechtse politiek', (uitgeverij Arboris, fl 24,95) belooft wat, temeer daar het boek is geschreven door insider René Verhulst, raadslid voor het CDA en wethouder.

Verhulst presenteert zijn boek nadrukkelijk als een quasi-fictieve roman. 'Het moest geen politiek dagboek worden zoals Retour Nijmegen-Den Haag van Marjet van Zuijlen, da's saai', verklaart Verhulst. 'Vandaar dat fictie en non-fictie verweven zijn.'

De hybride opzet geeft Verhulst gelegenheid zijn literaire helden te eren. De auteur noemt Bomans, Bordewijk, Elsschot en. . . Willy van der Heide. Voor non-literati: Van der Heide was de schepper van jongensboekenheld Bob Evers, die met zijn kompanen Arie Roos en Jan Prins menig lastig klusje klaart in boeken als Pyjama-rel in Panama en Heibel in Honoloeloe.

Van der Heide was door zijn oorlogsverleden een omstreden figuur. Des te pikanter is Verhulsts ogenschijnlijk virulente anti-communisme. De 'Nederstichtse' PvdA-leider wordt vergeleken met oud KGB-chef Beria, wijkraden staan gelijk aan 'een nieuwe Sovjet-Unie' en Leefbaar Nedersticht - lees: Leefbaar Utrecht - wordt geleid door een eigen 'politbureau'. 'Ik gebruik zulke vergelijkingen om politieke mechanismen te verduidelijken', licht Verhulst toe. 'Van der Heide was natuurlijk op alle fronten fout, maar hij wist aan de hand van helden met menselijke tekortkomingen heel goed avontuurlijke situaties en plekken te beschrijven.'

Voor zover het jongensboekenromantiek betreft, toont Verhulst zich stijlvast. Rode draad van het verhaal zijn de belevenissen van twee raadsleden die betrokken raken bij 'een geheimzinnige inbraak' ten stadhuize. De oplettende lezer herkent in Karman en Joziasse Leefbaar Utrecht-voorman Henk Westbroek en Verhulst zelf.

Zoals het echte helden betaamt, krijgen de twee het zwaar te verduren. Joziasse stapt op pagina 9 'in de grootste hondendrol die hij ooit in Nedersticht gezien had' en Karman heeft bladzijden lang last van 'kokhalzen' en 'maagoprispingen'. Door alle beproevingen onstaat er een band tussen de twee. Ten langen leste lossen ze de geheimzinnige diefstal op en leggen en passant de fundamenten voor een nieuw college.

Wie wil weten hoe het met de wakkere raadsleden verder gaat, moet nog twee jaar geduld hebben. Dan verschijnt de opvolger van Achterkant Stadhuis. Wie niet wil wachten op Gedonder in de Domstad kan zijn hart ophalen aan Lawaai in Luxemburg, een Van der Heide-pastiche die Verhulst voor de Bob Evers-fansite schreef.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden