Nieuws

WakaWaka verbreekt banden met oprichter Van Gestel vanwege mondkapjesaffaire

Het Nederlandse bedrijf WakaWaka, dat zaklampen en powerbanks op zonne-energie maakt, heeft alle banden verbroken met oprichter Camille van Gestel vanwege de mondkapjesaffaire. Van Gestel is een van de compagnons in het bedrijf van Sywert van Lienden, dat ruim 28 miljoen heeft verdiend aan een omstreden mondkapjesdeal met de overheid.

Frank Hendrickx en Tom Kreling
Camille van Gestel toen hij nog voor WakaWaka werkte. Beeld ANP / Maartje Geels
Camille van Gestel toen hij nog voor WakaWaka werkte.Beeld ANP / Maartje Geels

Van Gestel raakte in mei dit jaar in opspraak nadat de Volkskrant onthulde hoe hij met Van Lienden en ondernemer Bernd Damme vele miljoenen had verdiend aan de verkoop van mondkapjes aan de overheid, terwijl ze altijd hadden gezegd dit belangeloos te doen. Naast de non-profitorganisatie Stichting Hulptroepen bleken de drie mondkapjeshandelaren ook nog een commerciële tak te hebben opgezet, waarmee ze een deal van 100 miljoen euro afsloten met de overheid. Van Lienden, Damme en Van Gestel hielden hier zelf respectievelijk 9 miljoen, 5,7 miljoen en 5,4 miljoen euro aan over.

In eerste instantie ontkende Van Gestel nog dat hij mondkapjesmiljonair was geworden. Later gaf hij toe dat hij binnen was gelopen door de handel met de overheid.

Vanwege deze affaire wil WakaWaka nu niets meer met Van Gestel te maken hebben. Zijn foto is inmiddels van de site verwijderd. ‘De aanhoudende ophef in de media over de betrokkenheid van Camille van Gestel bij wat in de media de ‘mondkapjesaffaire’ is gaan heten staat de toekomst van WakaWaka in de weg. Reden voor beide partijen om alle banden te verbreken. Dat is inmiddels geëffectueerd’, schrijft het bedrijf in een korte verklaring. Het bedrijf zegt wel nog steeds dankbaar te zijn voor alles wat Camille heeft betekend voor het merk en de missie.

Van Gestel richtte WakaWaka in 2012 op met ondernemer Maurits Groen. De ondernemers beloofden voor elke verkoop van een van hun lampen een lamp te schenken, aan families in ontwikkelingslanden die geen toegang tot elektriciteit hebben. Van Gestel wil niet reageren op zijn vertrek.

Failliet

In 2018 ging WakaWaka failliet en raakte vervolgens in opspraak omdat het bedrijf de naam van accountant EY had geprobeerd te misbruiken bij het ophalen van een kapitaalinjectie van 2,5 miljoen euro. WakaWaka had zonder overleg de naam van de accountant vermeld in het prospectus, om het geheel meer gewicht te geven. Nadat hierover gedoe ontstond met EY mislukte de aandelenuitgifte, zo bleek uit onderzoek van RTL Z. Ook had het bedrijf veel minder lampen gedoneerd aan ontwikkelingslanden dan toegezegd.

Na het faillissement maakte het bedrijf een doorstart. Van Gestel bleef betrokken bij WakaWaka en hij had ook nog aandelen. Die heeft hij inmiddels overgedragen.

Uit stukken die de Volkskrant in bezit heeft, blijkt dat Van Gestel alles voor de mondkapjeshandel regelde via zijn e-mailaccount van WakaWaka. Zo stond hij onder meer met zijn WakaWaka-mailadres op presentaties aan de overheid en verzond hij vanaf hetzelfde adres ook voorstellen aan Chinese leveranciers, die hij ondertekende namens Hulptroepen.

Een woordvoerder van WakaWaka laat weten dat het bedrijf hiervan niet op de hoogte was en op geen enkele wijze betrokken was bij de mondkapjeshandel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden