Waigel scherpt eisen voor EMU verder aan

De Duitse minister van Financiën Theo Waigel is dinsdag met strengere voorwaarden gekomen die moeten waarborgen dat de in 1999 te vormen Economische en Monetaire Unie (EMU) stabiel blijft....

Van onze economische redactie

AMSTERDAM

Duitsland geeft de andere Europese landen hiermee te verstaan dat de tot nu toe vastgestelde bepalingen inzake de EMU, zoals vastgelegd in het Verdrag van Maastricht, ontoereikend zijn. In Brussel werd gereserveerd gereageerd op de opmerkingen van Waigel, die in hoge mate zijn ingegeven door binnenlandse druk. Een woordvoerder van de Europese Commissie zei dat het uitgesloten is dat het Verdrag van Maastricht open gebroken wordt.

Duitsland is economisch en monetair verreweg de machtigste lidstaat in de Europese Unie. De Duitse regering heeft echter grote moeite de bevolking ervan te overtuigen dat de EMU een Europese munt zal opleveren die even solide is als de Duitse mark. Dat was vorige week voor de aangeslagen oppositiepartij SPD aanleiding de kwestie tot verkiezingsthema te maken.

Waigel deed zijn voorstellen tijdens de begrotingsdebatten in de Duitse Bondsdag. Hij sprak van 'een stabiliteitspact voor Europa'. De doelstelling van een begrotingstekort van 1 procent moet gelden voor 'een normale economische situatie'. Ook onder moeilijke omstandigheden mag het tekort zeker niet boven de 3 procent stijgen.

Waigel wil verder een precisering en aanvulling van de sanctiemechanismes in het Verdrag van Maastricht. Voorts moet er een 'Europese stabiliteitsraad' komen die het financiële beleid van de landen coördineert en wat dat betreft besluiten neemt.

De EMU-landen moeten volgens Waigel op al deze punten bindende verplichtingen aangaan. 'Dat zorgt voor een extra signaal naar de financiële markten. De soliditeit en geloofwaardigheid van de EMU worden daarmee verder versterkt', aldus de minister.

Ook president Duisenberg van De Nederlandsche Bank onderstreepte dinsdag de noodzaak na de vorming van de EMU strakke financiële discipline te handhaven, maar hij wil minder ver gaan dan Waigel. 'Twijfels of de bestaande bepalingen streng genoeg zijn, kunnen worden gedeeld, maar ik acht het niet gewenst aan de Verdragsbepalingen te gaan sleutelen', aldus Duisenberg in een toespraak tot economische journalisten in Frankfurt.

Duisenberg acht het wel denkbaar dat er te zijner tijd een 'gentlemen's agreement' tussen de EMU-landen komt over de begrotingstekorten. 'De lidstaten zouden kunnen afspreken ruim onder de 3 procent te blijven. Door bijvoorbeeld een structureel tekort van 1 procent na te streven, is er voldoende ruimte om bij een tegenvallende conjunctuur onder de 3 procent te blijven.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden