Wahid overwoog afkondiging noodtoestand

Uit wanhoop over het Indonesische parlement, dat hem vorige week heeft berispt over zijn betrokkenheid bij twee aanvechtbare financiële transacties en overweegt hem af te zetten, heeft president Abdurrahman Wahid overwogen de volksvertegenwoordiging te 'bevriezen'....

Zich beroepend op 'bronnen in het kabinet' schrijft de Review dat Wahid eind januari al aan zijn coördinerend minister voor Politieke Zaken, Susuilo Bambang Yudhoyono, vroeg hoe het buitenland en de Indonesische militairen zouden reageren als hij de noodtoestand zou afkondigen. De minister was daarop tegen, maar de president liet zich niet overtuigen. Hij belegde een aantal bijeenkomsten met naaste medewerkers en hoge militairen.

Tijdens een van die sessies, aldus de Review, kreeg Wahid laaiende ruzie met legerleider Endriartono Sutarto, die weigerde mee te werken aan het plannetje van de president.

Het Aziatische weekblad wijst erop dat de voltallige militaire fractie in het Indonesische parlement, 38 man sterk, tegen Wahid heeft gestemd toen zijn berisping aan de orde kwam. Woensdag echter hebben de strijdkrachten op een persconferentie in Jakarta nadrukkelijk hun loyaliteit betuigd aan 'de grondwettig gekozen president'.

De militaire fractie heeft zich inmiddels aangesloten bij de twee grote partijen in het parlement, de PDI-P van vice-president Megawati Soekarnoputri en de Golkar, die zich verzetten tegen een versnelling van de afzettingsprocedure tegen Wahid.

Vandaag gaat Wahid naar Oost-Java om zijn aanhangers tot kalmte te manen. Jongeren van de Nahdlatul Ulama, de islamitische massabeweging waarvan Wahid vijftien jaar de leider is geweest, houden daar al zes dagen protestacties tegen de bejegening die de president in het parlement ten deel is gevallen. Op tien plaatsen zijn Golkar-kantoren vernield.

In hoeverre Wahid de gemoederen inderdaad zal sussen, is de vraag. Gisteren nog zei hij tegen studenten in Jakarta dat hij het in zijn hart eens is met hun verlangen de Golkar te verbieden. 'Maar als hoofd van de regering kan ik dat niet doen', zei hij volgens de Jakarta Post.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden