Wahid krijgt tweede reprimande

Het Indonesische parlement koerst aan op afzetting van president Wahid. Wat staat Indonesië te wachten als Megawati het roer overneemt?...

AFPReuters en AP

Met overweldigende meerderheid - 363 tegen 52 stemmen - heeft het Indonesische parlement maandag voor de tweede maal een motie van afkeuring aangenomen tegen president Abdurrahman Wahid. Er waren 42 stemonthoudingen, voornamelijk uit de hoek van de militaire fractie.

De motie betrof de zelfde klachten waarvoor het parlement Wahid op 1 februari ook al een reprimande had gegeven: zijn onvermogen om een halt toe te roepen aan het etnische en religieuze geweld in verschillende delen van het land; zijn nalatigheid om de economische crisis te verhelpen; en zijn mogelijke betrokkenheid bij twee financiële schandalen: de verduistering van tien miljoen gulden bij het staatsbureau voor de rijstdistributie (Bulog) door Wahids masseur, en de niet-aangemelde schenking van 4,8 miljoen gulden door de sultan van Brunei, die bestemd was voor de ontwikkeling van de provincie Atjeh.

Volgens de grondwet heeft president Wahid nu één maand de tijd om op deze tweede reprimande te reageren. Als het parlement geen genoegen neemt met zijn verweer, kan het een verzoek indienen bij het Volkscongres (het parlement aangevuld met tweehonderd regionale afgevaardigden) om een afzettingsprocedure op gang te brengen.

Een afgevaardigde van Megawati's PDI-P verklaarde echter dat haar steun voor deze tweede motie van afkeuring 'niet moet worden opgevat als een poging de president ten val te brengen, maar als een waarschuwing'. In februari had deze grootste fractie in het Indonesische parlement nog haar steun onthouden aan de eerste reprimande.

De hekken rond het parlementsgebouw waren afgedicht met scheermesdraad. Meer dan veertigduizend man van leger en politie waren paraat om eventuele ongeregeldheden de kop in te drukken, want duizenden aanhangers van Wahid waren de laatste dagen uit Oost-Java en andere delen van Indonesië naar Jakarta gekomen om de president te steunen. Maar het bleef rustig. Slechts zesduizend betogers marcheerden door de hoofdstad, van wie vijftig de hekken van het parlement wisten te bereiken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden