Wahid geeft Megawati dagelijkse leiding over zijn kabinet

President Abdurrahman Wahid van Indonesië draagt de dagelijkse leiding van zijn kabinet over aan vice-president Megawati Soekarnoputri. Of hij ook de benoeming van ministers en de uitwerking van het beleid aan haar overlaat is nog onduidelijk....

Van onze correspondent Gerrit de Boer

Wahid maakte zijn besluit woensdagavond bekend tijdens een uitvoerige beantwoording van de stroom van kritische vragen uit het Volkscongres, dat een oordeel moet vellen over de eerste tien maanden van zijn presidentschap.

De president toonde begrip voor de kritiek op zijn managementstijl. 'Daarom heb ik besloten de technische leiding over de regering en het opstellen van de agenda van het kabinet over te dragen aan de vice-president.' Wel zal Megawati hem op de hoogte moeten houden van haar verrichtingen. Wahid herhaalde dat hij binnenkort ingrijpende wijzigingen wil doorvoeren in zijn kabinet, in de hoop 'een solide en professioneel team te vormen'.

Het merendeel van de elf fracties in het Volkscongres juicht de nieuwe taakverdeling toe. Vooral de twee grootste partijen, Megawati's PDI-P en de voormalige regeringspartij Golkar, zijn er blij mee. Golkar-voorzitter Akbar Tanjung vindt dat de president niet alleen de nieuwe ministers in nauw overleg met Megawati moet kiezen, maar ook de verantwoording voor de regering aan haar moet overdragen.

Volgens de Indonesische grondwet is en blijft de president echter ten volle verantwoordelijk voor het regeringsbeleid. 'Megawati zal doen wat Wahid haar opdraagt en meer niet', zei een vertrouweling van de vice-president gisteravond.

Een paar kleinere partijen, waaronder de islamitische PPP, maakte wel enige kanttekeningen. Zij willen dat het takenpakket van de vice-president duidelijk wordt vastgelegd. Ook zijn ze bang bij de kabinetswijziging buiten de boot te vallen.

In Indonesië wordt niet uitgesloten dat Wahids besluit de inleiding vormt tot een geleidelijke machtsoverdracht aan Megawati. De president staat al geruime tijd bloot aan aanvallen op zijn beleid en zijn manier van optreden.

Wahid heeft lange tijd geprobeerd de kritiek met een grapje af te doen. Maar maandag heeft hij het boetekleed aangetrokken en het Volkscongres zijn excuses aangeboden omdat hij er nog niet in is geslaagd oplossingen te vinden voor de economische crisis, het etnische geweld in Atjeh, de Molukken en Irian Jaya, en de andere ernstige problemen waarmee Indonesië worstelt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden