Wageningse Jomanda wordt goed opgevolgd

Met een college over De kracht van het Vrouwelijke in mens en maatschappij neemt prof. dr. ir. Iteke Weeda donderdag 30 maart afscheid als hoofddocent sociologie aan Wageningen Universiteit....

Ben van Raaij

Omstreden raakte de `relatiesociologe` en latere hoogleraar emancipatiein Groningen al begin jaren tachtig, toen ze, mede puttend uit eigenervaringen, publiceerde over huwelijk, echtscheiding, vriendschap enerotiek. Zo baarde Weeda veel opzien met haar pleidooi voor `gewensteintimiteiten` op het werk.

Sterker nog werd de kritiek toen ze zich na een persoonlijke crisis rondhaar vijftigste ging verdiepen in spiritualiteit. Ze leerde praten enlachen met haar `gidsen in de geestelijke wereld`, en begon het keuzevakSpiritualiteit en Wetenschap, waarin ze een samengaan van `mannelijke`wetenschap en `vrouwelijke` intuïtie bepleitte. Dat leidde onder meer totlegendarische channeling-sessies waarbij contact werd gelegd met de dodeindiaan White Bull.

`Jomanda in wetenschapsland`, hoonden de critici, maar dat leek Weedanooit zo veel te deren. `Het ``wetenschappelijk bewijzerige`` heb ikbehoorlijk losgelaten`, zei ze onlangs. `Tegen mijn studenten zeg ikaltijd: het gaat niet om de waarheid; het gaat om de waarde die het voorjou zelf heeft.`

Gelukkig blijven de Wageningse studenten na het vertrek van Weeda nietverstoken van dit soort intuïtieve wijsheden. Want, zo viel vorige weekin universiteitskrant Wb te lezen, vriendin ir. Anouk Brack, docenteducatie en competentiestudies en al zes jaar gastspreker bij Weeda`scollege Spiritualiteit en Wetenschap, neemt het stokje over. Onlangs begonze, volgens Wb onder grote belangstelling, met haar college IntuïtieveIntelligentie, een keuzemodule in het Academic Master Cluster (driestudiepunten).

Brack is bepaald niet ongekwalificeerd, want de biologe is blijkens haarcv ook `afgestudeerd` in energie en intuïtie aan het Centrum voorIntuïtieve Ontwikkeling in Utrecht, dat grossiert in meditatielessen, bodyreadings, healings (met dna, stenen of stemvork), massageweekends en`kortstondige vitaliteitsimpulsen`.

Ze leerde er zichzelf `gronden`, contact te maken met haar `essentie`en haar aura en chakra`s te onderzoeken. En dat gaat ze haar studentendoorgeven, teneinde hun wetenschappelijke en persoonlijke horizon teverbreden, zo laat Brack in Wb weten. Zo zullen de studenten gaan oefenenmet elkaars energie te `lezen`.

Net als Weeda pleit Brack voor een samengaan van ratio en intuïtie, vanwetenschap en spiritualiteit. En net als bij Weeda is ook in haarwereldbeeld wetenschappelijke waarheid slechts een kwestie van afspraken:`We hebben met zijn allen besloten dat de aarde rond is.` En daar kun jedus je eigen waarheid tegenover zetten .

`Als ik nu zeg dat ik bomen voel, dan klinkt dat heel lacherig,zweverig. Toch kunnen veel mensen de energie van bomen waarnemen en voelthet vaak heel goed.`

Weeda kan donderdag met een gerust hart afscheid nemen.

Ben van Raaij

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden