Wageningen Universiteit haalt videocollege van internet na klacht Amsterdams vastgoedbedrijf SADC

Wageningen Universiteit heeft een videocollege van internet gehaald na een klacht van het Amsterdamse vastgoedbedrijf SADC. Die onderneming heeft een rol gespeeld in de rechtszaak tegen Ton Hooijmaijers, de Noord-Hollandse ex-gedeputeerde die in 2013 wegens omkoping en valsheid in geschrifte is veroordeeld. SADC stelt dat het betoog van Van der Valk 'feitelijke onjuistheden' bevat, maar ontkent met klem dat het de verwijdering van het filmpje heeft geëist.

Peter van Ammelrooy
Velden bij Osdorp en de zorgboerderij Boterbloem moeten mede door invloed van Ton Hooijmaijers bedrijfsterrein worden. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Velden bij Osdorp en de zorgboerderij Boterbloem moeten mede door invloed van Ton Hooijmaijers bedrijfsterrein worden.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

In het videocollege beschrijft emeritus hoogleraar planologie Arnold van der Valk de verwikkelingen rond de Amsterdamse zorgboerderij De Boterbloem, als een voorbeeld van ruimtelijke ordening waar rationele beslissingen worden ingehaald door politiek en machtspelletjes. De zorgboerderij moet plaats maken voor een bedrijventerrein dat ten noorden van de luchthaven Schiphol wordt aangelegd. Projectmanager Peter Joustra van SADC zegt dat de oud-hoogleraar de indruk wekt dat De Boterbloem van 'haar land wordt verjaagd'.

Joustra: 'Dat klopt niet. De boerderij is niet de eigenaar van de grond en er ligt al sinds 2000 een bestemmingsplan waarin staat dat de grond zal worden gebruikt voor de aanleg van een bedrijventerrein'. Eind vorig jaar kreeg de ecoboerderij definitief te horen dat ze de akker moet verlaten.

Het filmpje is een onderdeel van een reeks videocolleges die Wageningen Universiteit op internet aanbiedt om het instituut aan een wereldwijd publiek te presenteren. De beslissing om het weg te halen is op lager niveau genomen, zegt een woordvoerder. Dat is gebeurd door de experts, waaronder hoogleraar Gert Spaargaren, die vooraf de bijdragen inhoudelijk beoordelen.

'To bring down'

'Kennelijk is er iets over het hoofd gezien', aldus de zegsman. Hij bevestigt dat SADC heeft geklaagd, maar stelt ook dat met met de 'feitelijke strekking' van de video of de casus niets mis is. 'Het gaat voornamelijk om de toon en de kleur. Na aanpassingen kan het college weer online worden gebracht.' Het was beter geweest als de deskundigen eerst contact hadden gezocht met Van der Valk, aldus de zegsman. De hoogleraar was dinsdagmiddag niet bereikbaar voor commentaar.

De namen van SADC of Ton Hooijmaijers vallen nergens in het Engelstalige betoog van Van der Valk. De hoogleraar spreekt over het 'lease-contract' waardoor de zorgboerderij de akkers kon gebruiken en dat in 2008 door de gemeente een poging werd ondernomen om die overeenkomst op te zeggen. Dat stuitte toen op verzet van activisten die de politiek meekreeg. Maar dit jaar zou de gemeente toch hebben besloten om 'De Boterbloem neer te halen' (to bring down). Aan die passages zou SADC aanstoot hebben genomen. Van der Valk stelt verder dat 'de boerderij zou moeten wijken voor de betonnen blokken van een bedrijventerrein, die de biologische groenten vervangen.'

Bouwgrond bij Schiphol

Het vastgoedbedrijf SADC is een vastgoedontwikkelaar opgezet door de gemeente Haarlemmermeer, de gemeente Amsterdam, de provincie Noord-Holland en Schiphol Group, om bedrijven te werven die zich rond de nationale luchthaven willen vestigen. De VVD'er Hooijmaijers zou als gedeputeerde in 2010 ambtenaren van SADC hebben 'bevolen' aandelen te kopen in een bedrijf dat speculeerde met bouwgrond bij Schiphol. Later werd bekend dat Hooijmaijers van verschillende bedrijven steekpenningen had aangenomen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden