Wageningen steunt ‘oude’ asielzoekers

Wageningen neemt een voorschot op een te verwachten besluit over een pardonregeling voor ‘oude’ asielzoekers, dat een nieuw kabinet waarschijnlijk in 2007 zal nemen....

Van onze verslaggeefster Anja Sligter

De stichting, Ons Pardon, rekent erop dat een pardonregeling voor een volgend, vermoedelijk links, kabinet een hamerstuk wordt. Ons Pardon werkt bij de opvang samen met de gemeente en woningbouwcorporaties.

De burgerlijke ongehoorzaamheid in Wageningen gaat verder dan elders. In gemeentelijke noodopvang mogen alleen kansrijke ‘oudewetters’. En particuliere opvang behelst vaak niet meer dan een bed-, bad- en broodregeling.

Met de asielwet in 2001 kregen nieuwe zaken voorrang en bleven 26 duizend oude asielzaken liggen. Al vaker wordt gepleit de ‘oudewetters’ een specifiek pardon te geven.

Minister Verdonk voor Vreemdelingenzaken weigert dit, maar heeft beloofd de 26duizend asielzoekers voor augustus duidelijkheid te verschaffen. De IND heeft ongeveer 16 duizend zaken behandeld, de andere tienduizend asielzoekers verkeren nog in onzekerheid.

Vooral dit lange wachten is een schending van mensenrechten, zegt Peter Abspoel van Ons Pardon. De Raad van Europa, de toezichthouder van mensenrechten, beval de minister op 26januari expliciet een pardonregeling aan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden