Wageningen praat met dode indianen

Ik weet dat u de Wageningen universiteit een 'universiteit op klompen' vindt. Ik kan daarom heel goed begrijpen dat u hier liever niet meer komt, al was het maar omdat Wageningen als een van de weinige universiteitssteden nog steeds totaal onbereikbaar is per openbaar vervoer....

Wageningen Bert Brussen

Echter, het probleem dat u zo prachtig aanstipte in uw Volkskrantcolumn 'midden-aarde' is aan de Wageningse universiteit van een zo groteske omvang dat zelfs een doorgewinterde Jomanda-fetisjist er nog bleek van weg zou trekken.

In Wageningen doceert bijvoorbeeld ene Iteke Weeda. Zij is hoogleraar, maar stiekem ook zelfbenoemd spiritueel verlichte geest. Zo doceert zij colleges 'wetenschap en spiritualiteit', en in deze college's laat zij zich geheel gaan. Zij voert zogenaamde mediums ten tonele die oprecht beweren contact te hebben met lang geleden overleden indianenhoofdmannen. Dit doet zij zonder enige vorm van ironie of kritiek. Erger nog: zij zegt hierbij dat ze er oprecht in gelooft. En zij is dus hoogleraar aan een universiteit.

Wellicht zijn de redacties van de Utrechtse studieblaadjes enigszins chakra-gepireerd, in Wageningen is het niet veel beter. Complete groepen studenten, nota bene van hardcore studies als moleculaire wetenschappen, accepteren geheel kritiekloos de colleges van halve goeroes als Iteke Weeda en weigeren ook maar enige discussie aan te gaan. Vraag ze naar de wetenschappelijke basis van een medium dat zogenaamd kan praten met oude doden en ze komen aan met tegenwerpingen als: 'bewijs jij maar dat het niet zo is'. En dit zijn dan studenten die Popper en Kuhn al behandeld hebben in hun eerstejaarsblokje wetenschapsfilosofie. Dit zijn studenten die vijf jaar zwoegen op de wetenschap van moleculen en atomen.

In Wageningen gel ze niet alleen in energiebanen en chakra's, als het even kan klussen ze er ook maar wat bij, als hobby. Zo kunnen de opleidingen tot Reikimeester zich elk jaar verheugen in grote groepen deelnemers. Deze opleidingen zijn absoluut niet goedkoop, hebben geen enkele wetenschappelijke basis en dragen niets bij aan de studie. Toch is deze quasi-opleiding al jaren zeer populair onder het Wageningse studentenpubliek. Een deugdelijke verklaring daarvoor krijgt niemand behalve het aloude 'ik ken anders wel een neef van een vriend van mijn buurman die last had van zijn rug en sinds een Reiki-behandeling weer helemaal beter is'.

Duizenden en duizenden wetenschappers in spe pendelen, healen, hoppen en oerdansen zich suf, zonder daarvoor een beroep te doen op welke vorm van bewijs of onderzoek dan ook. Om dat te moeten zien, die wanhoop, die zinloze zoektocht naar hoop, dat keiharde bijgeloof, doet mij wel eens vrezen voor de wetenschappelijke status van het toekomstige kennisland Nederland.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden