Wachtsysteem bij jeugdzorg omgedraaid: meer kinderen wachten langer

Provincies en stadsregio's gaan ervan uit dat een kind altijd langer dan 9 weken kan wachten op jeugdzorg, tenzij er een crisissituatie is. Het systeem van verantwoord wachten op jeugdzorg wordt daarbij omgekeerd, waardoor bijna 3000 kinderen 'verantwoord' langer wachten dan is afgesproken. Dat stellen verschillende regionale Rekenkamers, die het systeem onderzochten.

Sinds 2010 mogen kinderen bij uitzondering langer dan de maximale 9 weken wachten op zorg, als Bureau Jeugdzorg vaststelt dat het geen kwaad kan. 'Het systeem wordt nu omgekeerd', meent een woordvoerder van de Randstedelijke Rekenkamer. 'Er wordt gesteld dat elk kind verantwoord wacht, tenzij er een crisis is.' Naar kinderen die niet de juiste zorg krijgen, is niet gekeken of zij verantwoord op een wachtlijst staan. Van slechts zes kinderen is vastgesteld dat ze daadwerkelijk te lang wachten.

De Rekenkamers adviseren naar aanleiding van hun rapport '(On)verantwoord wachten op jeugdzorg' om de urgentie als maatstaf te houden voor de snelheid van de zorgverlening en om ook gevallen die al enige vorm van zorg krijgen, onder de loep te nemen. Zo kan de politiek een beter beeld krijgen van de problemen binnen de jeugdzorg en worden de wachtlijsten korter.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden