Wachtlijsten zorg in 2003 fors korter

De wachtlijsten voor thuiszorg en verpleeghuiszorg moeten in 2003 drastisch zijn verkort. Dit hebben de zorgverzekeraars en organisaties voor thuiszorg, ouderenzorg en gehandicaptenzorg woensdag in het zogeheten Treek-overleg afgesproken....

Om het doel te bereiken is extra personeel en geld nodig, zeggen de partijen, maar cijfers noemen zij niet. Het jaartal 2003 is gekozen, omdat eerst de lange wachtlijsten in ouderen- en gehandicaptenzorg moeten worden weggewerkt. Daarvoor heeft staatssecretaris Vliegenthart van Volksgezondheid extra geld uitgetrokken.

In een reactie op het Treek-plan, genoemd naar het hotel den Treek waar zorgverzekeraars en organisaties voor onder meer thuiszorg regelmatig vergaderen, wees Vliegenthart er gisteren op, dat de afspraken niets zeggen over extra middelen. Wel zegde ze toe de bouwprocedures voor verpleeghuizen te versnellen, zoals de Treek-partners willen.

De Nederlandse Patiënten/Consumenten Federatie (NPCF) vindt de nu afgesproken wachttijden aan de lange kant. Dat die normen maatschappelijk aanvaardbaar zijn, betwijfelt de NPCF. De patiënten verwijten het Treek-overleg dat zij niet zijn gehoord.

De partijen hebben afgesproken dat 80 procent van de mensen die wachten op een plaats binnen acht weken terecht moeten kunnen in een verzorgingshuis, instelling voor gehandicaptenzorg of geestelijke gezondheidszorg. Dagopvang voor gehandicapten moet in 80 procent van de gevallen binnen vier weken geregeld zijn. Wie zorg nodig heeft, moet binnen één week terecht kunnen bij een indicatieorgaan dat bekijkt hoeveel zorg nodig is.

Momenteel wachten 23 duizend mensen op thuiszorg, 8800 op een plaats in een verpleeghuis, twintigduizend staan op de wachtlijst voor een verzorgingshuis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.