'Wachtlijsten worden weggewerkt'

Na de thuiszorg krijgt nu ook de gehandicaptenzorg al het geld dat nodig is om de wachtlijsten weg te werken....

De bewindsvrouw zei vrijdag na het kabinetsberaad dat de wachtlijsten voor gehandicapten versneld kunnen worden aangepakt. Zij wilde niet zeggen of de ministers haar verzoek hebben ingewilligd om deze kabinetsperiode nog eens een half miljard gulden uit te trekken voor dit doel. Vliegenthart denkt dat geld nodig te hebben bovenop de 470 miljoen die al beschikbaar is.

Eerder deze week deed de staatssecretaris een gelijksoortige toezegging aan de thuiszorginstellingen, nadat de rechter had bepaald dat patiënten recht hebben op tijdige zorg. Zij betalen er immers AWBZ-premie voor. De ouders van de gehandicapten hadden eerst hun ziektekostenverzekeraar voor de rechter gedaagd, maar deze verwees hen door naar de overheid. Het kort geding dat zij maandag tegen de overheid wilden aanspannen, hebben zij nu opgeschort.

Vliegenthart stelt aan de instellingen voor gehandicapten dezelfde voorwaarden als aan de thuiszorg. De ziektekostenverzekeraar, die de AWBZ-gelden verdeelt, moet erop toezien dat zij het goed besteden. Ook moeten zij eerst hun reserves aanspreken.

De staatssecretaris grijpt de extra financiële impuls aan om de instellingen voor gehandicaptenzorg aan te moedigen in te spelen op de individuele behoefte van de patiënt. Deze (of zijn ouders) moet zelf kunnen bepalen waar (thuis of in een instelling) en op welke dagen hij hulp wil. Alle variaties moeten mogelijk zijn.

Staatssecretaris Vliegenthart beperkt de inhaalslag tot het lopende jaar. Daarna moet er weer binnen een door de overheid vastgesteld budget gewerkt worden. Er staan op dit moment 13 duizend mensen met een lichamelijke of verstandelijke handicap op de wachtlijst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden