Wachtlijsten jeugdzorg weggewerkt

De wachtlijsten in de jeugdzorg zijn opgelost. Kinderen staan er niet langer op dan negen weken. Dat is de maximale wachttijd die vorig jaar maart met staatssecretaris Ross van Volksgezondheid is afgesproken....

Jeugdzorg is sinds 2005 in de eerste plaats de verantwoordelijkheid van de provincies. Om het stuwmeer met wachtenden weg te werken, kregen ze elk gemiddeld 10 miljoen euro extra van het ministerie van VWS, te besteden in 2006 en 2007.

Voorzitter van het Interprovinciaal Overleg, de Gelderse gedeputeerde Hans Esmeijer, spreekt van een prachtige prestatie. ‘Vanaf maart heeft iedereen een enorme inspanning verricht.’ Het wegwerken van de wachtlijsten is des te opmerkelijker, zegt hij, omdat de vraag naar hulp toenam met 10 procent. De provincies konden vaak zelfs meer kinderen helpen dan zij hadden toegezegd.

In Noord-Brabant, de provincie die vorig jaar de langste wachtlijst had met 829 personen, hebben het afgelopen half jaar 1142 jongeren zorg gekregen. Dat is ruim 300 meer dan was toegezegd. Gelderland heeft 1516 jongeren geholpen en Flevoland 670. De wachtlijsten van Overijssel (459 gevallen), Gelderland (600), Groningen (400) en de andere provincies staan op nul. Het ministerie brengt vandaag de gedetailleerde cijfers naar buiten.

Het extra geld ging naar de jeugdzorginstellingen. Zij investeerden in ambulante zorg, pleegzorg en doorstroom van uitbehandelde kinderen. Er is vooral veel meer personeel aangenomen, zegt Esmeijer. Hij wil één kanttekening maken bij het goede nieuws: het extra geld was incidenteel en niet structureel. De wachtlijsten kunnen na 2007 gemakkelijk weer oplopen. Werkgevers in de jeugdzorg, verenigd in de MOgroep, denken enkele honderden miljoenen extra nodig te hebben om dat te voorkomen. De wachtlijsten bij de Advies en Meldpunt Kindermishandeling zijn in veel provincies nagenoeg weggewerkt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden