Wachtlijst keuring arbeidsongeschiktheid nog steeds veel te lang

Zeker 40 procent van nieuwe arbeidsongeschikten wordt nog steeds te laat voor de WAO gekeurd. Dat betekent dat zij de eerste maanden een volledige WAO-uitkering krijgen....

In mei maakte het Lisv, dat de WAO coördineert, de afspraak met uitvoerders om de wachtlijsten binnen één jaar weg te werken. Daar is ook extra geld voor, maar de resultaten blijven achter. De achterstanden lopen vooral op bij de kleine WAO-uitvoerders zoals Cadans, SFB en Uszo. De grootste uitvoerder, het GAK, heeft het aantal te late keuringen sterk verminderd.

Begin dit jaar betaalde het GAK aan ruim vijfduizend mensen een volledige WAO-uitkering, terwijl zij nog niet gekeurd waren. Nu zijn dat er drieduizend.

De wachtlijst voor herkeuringen bij het GAK is echter verdubbeld. Momenteel wachten 65 duizend arbeidsongeschikten bij het GAK op herkeuring, tegen 30 duizend begin dit jaar. WAO'ers worden elke vijf jaar herkeurd. Keuringsartsen kunnen ook eerder een herkeuring doen vanwege herstel of juist verergering van de kwaal van de uitkeringsgerechtigde.

Om de achterstand bij de herkeuringen weg te werken, gaat het GAK 130 keuringsartsen en arbeidsdeskundigen tijdelijk inhuren bij twee bedrijven, ZVN en WOSM. Hiervoor krijgt het GAK naar schatting 50 miljoen gulden extra van het Lisv. Het GAK zelf draagt nog eens circa vijf miljoen gulden bij om de rekening van ZVN en WOSM te betalen. De herkeuringen leiden volgens GAK-directeur J. de Jonge overigens in weinig gevallen tot bijstelling van de uitkering.

De Jonge heeft nog goede hoop dat het GAK de wachtlijsten voor zowel de eerste WAO-keuring als de herkeuring in juli 2001 heeft weggewerkt. 'We hopen dan ook voldoende eigen artsen en arbeidsdeskundigen in dienst te hebben om nieuwe wachtlijsten te voorkomen', aldus De Jonge. Het GAK heeft nu 420 artsen in dienst en wil uitbreiden tot 465. Het aantal arbeidsdeskundigen wil het GAK met 120 uitbreiden tot 620.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden