Wachten tot het water de Tamils aan de lippen staat

De Sri Lankaanse regering zou bewust de vluchtelingenkampen vol Tamilvluchtelingen willen laten overstromen. En daarmee hun ellendige situatie verder vergroten....

NEW DELHI In het Sri Lankaanse vluchtelingenkamp Menik Farm houden de 260 duizend Tamils angstvallig het waterpeil van de rivier, die achter het kamp stroomt, in de gaten. Ze vrezen voor overstromingen als volgende week de moessonregens losbarsten. Weg kunnen ze niet, omdat ze door militairen achter prikkeldraad worden vastgehouden.

Bij een voorbode van de moesson zijn vorige maand al tien kinderen verdronken. Menik Farm ligt op een groot, ontbost terrein, net buiten de noordelijke stad Vavuniya. ‘Na de regens was de ravage enorm. Overal dreven toilethuisjes. De drollen en de urine stroomden de tenten binnen. De mensen hadden niet eens voldoende droge kleding’, zegt een anonieme hulpverleenster in het gebied over de telefoon.

Tijdens de moesson in Sri Lanka stijgt het grondwaterpeil gemiddeld met zes meter. De hulpverleenster maakt zich grote zorgen om de vijfduizend gezinnen die in tentenkampen op de bodem van een droog meer leven.

Ze vreest voor de levens van de bewoners in ‘kamp 4’, dat het dichtst bij de rivier ligt. ‘Mocht deze groep Tamils verdrinken, dan komt dat de regering goed uit’, zegt ze cynisch. In kamp 4 zitten de Tamils die als laatste groep door de Bevrijdingstijgers van Tamil Elam (LTTE) als menselijk schild tegen regeringstroepen werd gebruikt.

Deze vluchtelingen zagen niet alleen hoe de Tamil Tijgers, maar ook hoe regeringssoldaten op grote schaal bommen en granaten op de mensenmenigte afvuurden. Bronnen binnen de Verenigde Naties beweren dat meer dan 20 duizend burgers in de laatste weken van de oorlog omkwamen. De regering ontkent, maar weigert ieder onafhankelijk onderzoek.

De internationale hulporganisaties, die onder zware beperkingen in het kamp mogen werken, schreven vorige week gezamenlijk een noodbrief aan de regering, waarin ze president Mahinda Rajapaksa oproepen de vluchtelingen vrij te laten.

Een woordvoerder van het ministerie van Defensie verklaart dat alle Tamils gewoonweg niet naar huis kunnen, omdat door de jarenlange burgeroorlog in het noorden de water- en elektriciteitsvoorziening in hun dorpen nog niet is hersteld. Net zoals het ontmijnen nog in volle gang is. ‘Mochten de kampen overstromen, dan sturen we bussen om de mensen tijdig naar omliggende scholen en overheidsgebouwen te evacueren’, zegt een woordvoerder.

De Sri Lankaanse regering heeft schoon genoeg van de aanhoudende kritiek uit het buitenland op het omstreden mensenrechtenbeleid in de kampen. Journalisten die de kampen interneringskampen of gevangenissen noemen, krijgen geen visum meer. Hulpverleners die kritiek leveren, worden het land uitgezet.

Zo moest Unicef-woordvoerder James Elder met zijn echtgenote vorige week Sri Lanka verlaten, omdat hij het in de media had opogenomen voor de duizenden getraumatiseerde kinderen in Menik Farm. ‘Deze kinderen leefden in de laatste oorlogsmaanden in een onvoorstelbare hel.’

De Unicefman riep de overheid diverse malen op de Tamils in de kampen meer vrijheid te geven.

Internationale hulporganisaties vermoeden dat de Sri Lankaanse regering het bewust wil laten aankomen op overstromingen in de kampen, omdat hulpverleners momenteel de vluchtelingen uit principiële overwegingen zo minimaal mogelijk van voeding voorzien. Dat betekent dat ze niet meer dan meel, rijst en olie krijgen.

‘Net genoeg om ze niet te laten sterven’, zegt een hulpverleenster. ‘Onze donoren steunen ons financieel niet langer, omdat ze vinden dat we nu al zes maanden deze gevangenis in stand houden.’

De regering beschikt over onvoldoende financiële middelen om dagelijks 260 duizend monden te voeden. ‘De listige bewindslieden weten dat als het kamp onder water komt te staan, dat we dan in actie komen met aanvullende voedselpakketten en dat tenten en toiletten weer worden gerepareerd’.

De Verenigde Naties hebben de regering in Colombo op het hart gedrukt de vluchtelingen voor het einde van het jaar vrij te laten. Als de regering daar geen gehoor aan geeft, zullen de Verenigde Naties en alle internationale hulporganisaties zich terugtrekken uit Sri Lanka. ‘We hebben geen ander keus’, zegt een hulpverlener.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden