Wachten op Van Persie

PETER MIDDENDORP

Met het oog op het strijdplan dat we tegen Spanje moeten ontwikkelen, onze eerste WK-tegenstander, heb ik zaterdagavond met extra belangstelling gekeken naar de oefenwedstrijd Spanje - El Salvador. Er is mij daarbij een aantal zaken opgevallen, die misschien niet meteen WK-levensreddend zijn, maar waar de bondscoach minimaal een kwartiertje studie van zou kunnen maken.

Ze zijn vrij goed. Het is belangrijk dit in het achterhoofd te houden. Het wemelt in dat elftal van de kwaliteit. De Spaanse spelers zijn ook beter bestand tegen de weersomstandigheden in Brazilië; de hitte en de hoge luchtvochtigheid, tegenstanders van formaat. Mettertijd zal ons poldernadeel overigens kleiner worden, maar het duurt helaas nog even - niet alles aan de klimaatverandering gaat snel.

We zullen de Spanjaard dus zo veel mogelijk moeten laten lopen. Er ons niet mee bemoeien, maar hen zichzelf kapot laten spelen. We moeten zo gaan staan dat zij er niet doorheen kunnen komen, en als idioten om ons heen gaan spelen. De bal ook vaak even een eindje wegtrappen, net niet uit, zodat zij die steeds op een drafje kunnen gaan halen, gebrand als zij erop zullen zijn het tempo hoog te houden.

De lijntjes tussen onze linies zullen van staal moeten zijn. Het ligt namelijk voor de hand dat zij zullen proberen onze Gouden Drie te isoleren van de IJzeren Acht. Dit moet te allen tijden worden voorkomen. Zonder Gouden Drie zijn de anderen verloren. De ogen van Martins Indi zullen groot worden, mogelijk valt zijn tong op de grond. Met één been staan we al in het vliegtuig terug naar huis.

We zullen de negativiteit over de voorbereiding van onze ruggen moeten gooien. Die berust toch al op een misverstand. Er wordt geklaagd over onze bondscoach, de verkwanselde principes van de Hollandse School, het late, verwarrende experimenteren met nieuwe spelsystemen, maar vergeten wordt dat een slechte voorbereiding het beste is dat je kan overkomen. Laat je je spitsen in de oefencampagne te veel scoren, kun je ze net zo goed seks voor de wedstrijd toestaan.

Verder moeten wij ons enige voordeel uitspelen - wachten op Van Persie, ons volkomen op hem verlaten. Hij is onze tikkende tijdbom. Een man die voorloopt op zijn kunnen, op zijn statuur. Wij weten allang wat hij kan, maar voor de eeuwige bevestiging van zijn klasse zal hij zijn kunsten ook een keer in Oranje moeten laten zien - het liefst op een beetje cruciaal moment. Denk bijvoorbeeld aan Bergkamp tegen Argentinië.

Op clubniveau hebben we in Nederland ook heel weinig van hem gezien - hij was meteen naar Engeland. Alle toverballen zijn in buitenlandse dienst verschoten. Nu, de toverste ballen zagen we misschien in korte flitsen op tv terug, maar dat is toch anders. Van Persie weet dit zelf heel goed. Jonger wordt hij niet, zijn kansen nemen af. Dit is zijn tijd, zijn moment. We hoeven maar te wachten tot hij formidabel tot ontploffing komt.

undefined

Reageren? p.middendorp@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden